Seriefrämjandet
Bild & Bubbla nr 201 – (B&B nr 4/2014)

B&B 201 omslag

Nummer 201 av Bild & Bubbla fokuserar på serieskaparen Malin Biller, med intervju, omslag och bildsektion med skisser och opublicerat material. Dessutom en inblick i hur den svenska seriescenen ser ut sedd med norska ögon, intervjuer med Peter Bagge och Trina Robbins, en analys av hur figuren Spirou har utvecklats visuellt sedan starten 1938, och mycket, mycket mer.

Innehållsförteckning

 1. : : Sveriges nya exportvara s 7

  bob200s7

  Det kan vara svårt att se trender och tendenser i sin egen värld, men enklare att göra detsamma om andras verkligheter; att se något utifrån och därmed kunna urskilja strömningar i ett hav av detaljer.

  Jag har i snart ett decennium i intervju efter intervju, såväl för svenska som utländska journalister hävdat att det är den unika tillväxten av kvinnliga serieskapare som kommer att sätta Sverige på seriekartan internationellt. För mig kom denna insikt genom att jag sedan lång tid tillbaka med jämna mellanrum besöker seriefestivaler runt om i världen och då har sett att, förutom i Japan, de kvinnliga serieskaparna och deras alster per jämförelse ofta lyser med sin frånvaro. Visst finns det kvinnliga serieskapare i praktiken i alla länders seriekulturer, men de ses alltför ofta som en anomali, ett undantag som bekräftar regeln i en annars mansdominerad bransch.

  Det som skett i Sverige det senaste decenniet är därmed unikt och har inte bara breddat den svenska seriekulturen och samtidigt läsekretsen, utan också inneburit att det i Sverige skapas serier som ofta saknar motstycke i resten av världen.

  Därav att jag till exempel valde att avsluta den historiska genomgången i boken »Swedish Comics History« (2010) med kapitlet »The 21st Century – Women Take Charge«, en bok som Seriefrämjandet har delat ut till ett stort antal förläggare, redaktörer och journalister på mässor och festivaler runt om i världen.

  Därför är det intressant att se att utländska skribenter numera allt oftare tittar in på vår seriekultur, och mycket riktigt fastnar för den stora bredd och djup som de kvinnliga serieskaparnas alster står för.

  Nyligen skrev en av Bild & Bubblas återkommande skribenter, norrmannen Øyvind Holen, en stor artikel om den nya generationen av svenska serieskapare, som trycktes i den norska tidningen Dagens Næringslivs söndagsbilaga D2, med omslag av svenska Ellen Ekman (som vi porträtterade i förra numret). Denna syn på den svenska seriekulturen med utländska ögon tyckte vi var så intressant att vi nu översatt texten och publicerar den i detta nummer.

  I detta nummer kan du även bland annat läsa om det nystartade Syster Förlag och om Malin Billers nya stora Fröding-bok; bevis för att denna utveckling av den svenska seriekulturen fortsätter.

   

 2. : : Syster Förlag s 8 – 11

  bob201s8

  intervju med Åsa Grennvall och Sofia Olsson

  Ett nytt svenskt serieförlag har startats av tv. serieskapare, och deras första utg.va har hyllats av recensenterna. Men vad planerar de för framtiden?

 3. : : Manara skapar debatt om jämställdhet i USA s 12 – 17

  bob201s12

  Milo Manaras kritiserade omslag till serietidningen Spider-Woman har satt ljuset på den amerikanska serievärldens problem med sexuella trakasserier och bristande jämställdhet.

 4. : : Hårdkokt action i nya Hagel s 18 – 21

  bob201s18

  Nya serieantologitidningar tillhör inte vanligheterna i Sverige, men nyligen s.g tidningen Hagel dagens ljus. Vi har tagit oss ett samtal med redaktören och serieskaparen Mikael Sol.

 5. : : Guardians of the Galaxy oväntad filmsuccé s 22 – 23

  bob201s22

  Årets mest sedda film i USA är Guardians of the Galaxy, som bygger p. en obskyr science fiction-serie från Marvel Comics.

 6. : : Femiserier – svenska serier ur ett norskt perspektiv s 24 – 41

  bob201s24

  Vi låter den norske journalisten Öyvind Holen komma till tals med sina intryck av den svenska seriekulturen, efter en reportageresa runt om i grannlandet.

 7. : : I sann pionjäranda – intervju med Trina Robbins s 42 – 51

  bob201s42

  Trina Robbins har brutit ny mark under hela sin karriär, som serieskapare, redaktör och historiker. Vid ett besök i Sverige passade vi på att intervjua denna pionjär.

 8. : : I varje droppe är en ädelsten – intervju med Malin Biller s 52 – 62

  bob201s52

  Malin Biller hoppar gladeligen mellan att göra drastiska humorstrippar och självutlämnande serieromaner. Hon ger sig nu på ytterligare en genre, en bok baserat på Gustav Frödings verk.

 9. : : Malin Biller s 63 – 87

  bob201s63

  Malin Biller har grävt djupt i högarna av original, skisser och målningar från sin karriär, och visar upp dem i detta nummers bildbilaga.

 10. : : Medelklassens gisslare – intervju med Peter Bagge s 88 – 97

  Peter Bagge

  Peter Bagge debuterade med New Yorks punkscen som kuliss, och blev stjärna under grungerocken i Seattle. Hur? Han gör serier om vita amerikaner som inte klarar av medelklasstillvaron.

 11. : : Spirou – över 70 år av figurdesign s 98 – 101

  bob201s98

  Seriefiguren Spirou har levt och utvecklats i händerna på ett flertal serieskapare under drygt sju decennier. Docent Jakob Dittmar tittar p. hur figuren har utvecklats.

 12. : : Ett seriemecka i Columbus, Ohio – The Ohio State University Billy Ireland s 102 – 105

  bob201s102

  Cartoon Library and Museum Vår utsände p. andra sidan Atlanten, serieforskaren

  Martin Lund, rapporterar från systerarkivet i Columbus, Ohio.

 13. : : Sexy Guns s 106 – 107

  bob201s106

  Helge Reumann tillhör inte de mest kända serieskaparna i Sverige. Knut Larsson har läst och imponerats av Reumanns senaste alster: Sexy Guns.

 14. : : Skyttegravskriget s 108 – 111

  bob201s108

  Den franske serievirtuosen Jacques Tardi är besatt av första världskriget och har skapat många böcker om detta. Skyttegravskriget är Tardis magnum opus på temat.

 15. : : Dylan Dog s 112 – 113

  bob201s112

  Ett nytt svenskt förlag ger ut den numera klassiska italienska serien Dylan Dog, och vi har läst de första utgåvorna.

 16. : : Deras ryggar luktade så gott s 114 – 115

  bob201s114

  Åsa Grennvalls nya serieroman Deras ryggar luktade så gott har hyllats av kritikerna. Bild & Bubblas recensent är inte riktigt lika översvallande.

 17. : : Min nattbror s 116 – 117

  bob201s116

  Joanna Hellgren skapar en egen drömsk verklighet i sin spännande, filosofiska serieberättelse om dunkelt sammanhängande livsöden.

 18. : : Bekele s 118 – 119

  bob201s118

  Bekele handlar om invandring, segregation och förnedring, men också om kärlek, vänskap och hopp. En seriebok med flera bottnar.

Bild & Bubbla

Comments are closed.