Seriefrämjandet
Bild & Bubbla nr 200 – (B&B nr 3/2014)

BoB200omslagFinns att köpa i serieaffären.se

Bild & Bubbla når i och med detta nummer den aktningsvärda siffran 200 och firar detta jubileum med en historisk genomgång av tidskriftens historia. Dessutom en intervju med Ellen Ekman (»Lilla Berlin«), en artikel om dödsfall bland superhjältar, en bildspecial om öl och tecknade serier, ett seriereportage från den franska seriefestivalen i Angoulême med mera.

Innehållsförteckning

 1. : : Mot oändligheten och vidare s 7

  bob200s7

  Nummer 200! En siffra som kan betyda allting, eller ingenting alls. Vi sätter stor tilltro till »jämna« siffror, firar extra mycket när vi når en ålder som slutar på en nolla, tar till stora festkontot när ett företag eller en stad firar en ålder med två nollor på slutet och skapar en global noja när vi närmar oss ett årtal med hela tre nollor i slutet. Och visst är det viktigt att med jämna mellanrum stanna upp och fundera över vad som skett och sker, och inte minst finna en anledning att festa loss. Men samtidigt är bara en siffra. När det gäller Bild & Bubbla kan vi i och med detta nummer inte bara yvas över att vara världens näst äldsta tidskrift om tecknade serier (vi har i många år planerat en raid mot Stripschrift i Nederländerna, för att kunna ta bort det där irriterande »näst« i den meningen) utan också att vara en av de få tidskrifterna om konstformen tecknade serier i världen som nått den, trots allt, aktningsvärda siffran 200. Att Bild & Bubbla finns kvar, 46 år efter starten, till skillnad mot oräkneliga andra tidskrifter som startats under denna tid och sedermera lagts ner, beror på många hårt arbetande eldsjälars insatser genom åren, samt att det hela tiden funnits en stabil, demokratisk förening som stått bakom och inte minst fungerat som grogrund för nya medarbetare och redaktörer. Vi firar i detta nummer den »magiska« siffran 200 med en kort historik, en omslagskavalkad samt inte minst en intervju med en mycket viktig person, som dock alltid förblivit en doldis i seriesammanhang: Göran Ribe, som mer eller mindre förkroppsligar historien bakom den tidskrift du just nu håller i handen. Sedan var det ju det där med att festa, och i detta syfte har vi låtit hela bildbilagan i detta nummer handla om den ädla drycken öl, och dess olika beröringspunkter med serierna. Slutligen, att blicka bakåt är ofta intressant, inte minst för att dra lärdomar och utvecklas, men vi på Seriefrämjandet blickat alltid framåt, och gör det även vad gäller Bild & Bubbla. I och med nästa nummer lanserar vi en helt ny design på tidskriften, och inleder därmed en ny era.

  Så, mot oändligheten, och vidare!

 2. : : Litteraturstödet till tecknade serier 2013 s 8–11

  BoB200s8

  Litteraturstödet har haft en avgörande roll för utvecklingen av den svenska seriekulturen, men till vad ger man egentligen stöd? Staffan Dahlberg analyserar de stöd som utdelades under 2013.

 3. : : Tradition, tradition – norska serier ur ett svenskt perspektiv s 12–19

  BoB200s14

  Vad har Sverige och Norge gemensamt när det kommer till tecknade serier? Serieskaparen Jamil Mani försöker urskilja likheter och skillnader mellan grannländerna på den skandinaviska halvön.

 4. Hjälten som inte kan dö – döden i superhjälteserier s 20–34

  BoB200s20

  Att superhjälten har en tendens att dö i serier är inget nytt fenomen. Men varför avlivar amerikanska serieförlag sina hjältar på löpande band, bara för att låta dem återuppstå efter en kort tid?

 5. : : Horror! Horror! s 35–39

  BoB200s35

  Serieskaparen Magnus Jonason funderar kring censur och tecknade serier och de debatter som pågått de senaste åren på detta tema i Sverige.

 6. : : Bild & Bubbla 200! – jubileum för en av världens äldsta tidskrifter och tecknade serier s 40–53

  BoB200s40

  I och med detta nummer når Bild & Bubbla det magiska numret 200 och vi firar det med att minnas den tid som flytt och presentera en komplett omslagskavalkad.

 7. : : Från Möllan till Lilla Berlin – intervju med Ellen Ekman s 54–62

  BoB200s54

  Ellen Ekman har på några få år blivit en av Sveriges mest omtalade och omtyckta serieskapare med strippserien »Lilla Berlin«, som verkligen fångar vår tidsanda.

 8. : : Öl och serier – kultur för folket s 63–87

  BoB200s63

  Att tillverka öl innebär att kombinera ett fåtal grundingredienser på ett oändligt antal sätt. Konstformen tecknade serier och öl kan också kombineras i en oändlig mängd variationer.

 9. : : En trotjänares bekännelser – intervju med Göran Ribe s 88–99

  BoB200s88

  Bild & Bubbla har getts ut kontinuerligt sedan 1968, vilket gör tidningen till världens näst äldsta tidskrift om tecknade serier. Vi intervjuar den person som varit med längst av alla: Göran Ribe.

 10. : : Angoulême 2014 s 100–103

  BoB200s100

  Serieskaparna Stef Gaines och Lisa Medin, tillsammans kända som Mangapatriarkatet, berättar om sina erfarenheter från en av världens största seriefestivaler.

 11. : : Snyggast på festen s 104–105

  BoB200s104

  Nina Hemmingsson har utkommit med en ny, kritikerrosad samlingsvolym med enrutingar och serier. Bild & Bubblas recensent stämmer in i hyllningskören.

 12. : : Tecken i skyn s 106–107

  BoB200s106

  Serieskaparen, författaren och illustratören Peter Bergting fortsätter att bygga på sin fantasyvärld i en direkt uppföljare till den internationellt framgångsrika serieromanen »The Portent«.

 13. : : Från andra sidan s 108–109

  BoB200s108

  Skräckmästaren H.P. Lovecraft är mer populär än någonsin och det har kommit hela två böcker med serieversioner den senaste tiden. Vi tittar närmare på en bokstavstrogen version av holländaren Erik Kriek.

 14. : : Hundra år i samma klass s 110–111

  BoB200s110

  Mats Källblads trilogi om Isak, Molly och de andra har samlats en utökad volym, som även innehåller en längre, nytecknad färgserie om Källblads mormor Ester. Klasshatet är bärande, men det finns mer än så under ytan.

 15. : : Just so Happens s 112–113

  BoB200s112

  En internationell recension av japanen Fumio Obatas serieroman, som är inspirerad av den franska seriekulturen, och utgiven i Storbritannien.

 16. : : Ajöss och tack för fisken. s 114–118

  BoB200s114

  Våra två fanzinrecensenter, Stef Gaines och Martina Strolz, tackar för sig i denna den allra sista fanzinspalten i Bild & Bubbla.

Bild & Bubbla

Comments are closed.