Seriefrämjandet
Bild & Bubbla nr 197 – (B&B nr 4/2013)

bob197 omslagFinns att köpa i serieaffären.se

Bild & Bubbla 197 firar vi att Svenskt Seriearkiv fyller tio år och presenterar ett specialnummer med artiklar, intervjuer och recensioner om och kring den svenska seriehistorien. Läs om den klassiska svenska strippserien »BaBa«, om svenska flickserietidningar, om reklam i serieform med mera. Och i bildbilagan presenterar vi det allra mest intressanta från arkivet.

Innehållsförteckning

 1. : : Seriearkivet 10 år! s 7

  bob196s7

  När jag tittar tillbaka på min tid som professionell inom seriebranschen är det några saker av allt det som jag varit med och gjort som gör mig lite extra stolt: att bygga upp Serieskolan i Malmö – som varit grogrund för en generation nya serieskapare; att starta Seriecenter på Kulturhuset Mazetti – som vuxit till att bli Nordens mest omfattande center för tecknade serier; att skapa en stor utställning om Strindberg och serier – som bland annat visades på Europas största och mest inflytelserika seriefestival; att organisera NNCORE, Nordic Network for Comics Research och SJoCA, Scandinavian Journal of Comic Art – två nya institutioner för forskningen kring tecknade serier; att jag varit redaktör för denna tidning i snart 17 år … Och så var det Svenskt Seriearkiv, eller Seriearkivet som vi kallar det till vardags. Starten för denna numera viktiga institution var nog så blygsam. När jag blev ordförande 1997 och många av Seriefrämjandets funktioner flyttade till Skåne insåg vi snart att de fysiska efterlämningarna från föreningens historia var utspridda över hela landet, placerade i källare och uthus som tillhörde tidigare aktiva. Detta ville vi råda bot på och inledde en insamling för att skapa ett arkiv över föreningen. Men som med så mycket annat som har med Seriefrämjandet att göra gick det hela överstyr, då vi har en förmåga att vilja göra allt på en gång. Naturligtvis räckte det inte med ett arkiv enbart över Seriefrämjandet, det skulle vara ett arkiv för hela konstformen tecknade serier! En utvärdering av Sveriges officiella arkiv genomfördes, vilken gav vid handen att tecknade serier inte sparades med någon större iver eller ens medveten struktur. Och därmed var det ingen tvekan, Seriearkivet föddes och har nu alltså nått den aktningsvärda åldern av tio år. Få saker gör mig så stolt som att besöka Seriearkivet och låta föreningens arkivarie och Seriearkivets ständige beskyddare Thomas Storn visa upp vad som inkommit sedan sist.  Detta nummer är en hyllning till Seriearkivet, men också ett avstamp mot framtiden. Seriearkivet har funnits i ett decennium och blickar nu framåt med tillförsikt. Det kommer en ny omfattande bok, det blir en stor konferens, en mer aktiv hemsida med mera. Seriearkivet lever och frodas och jag ser med tillförsikt fram emot dess 20-årsjubileum.

 2. : : Seriearkivet läser s 8–9

  bob197s8

  Vi har inbjudit gruppen för Svenskt Seriearkiv att dela med sig av vad de läser just nu för att få en inblick i såväl aktuella som historiska b.cker.

 3. : : Barna Hedenhös och Boken om Bertila s 10–13

  bob197s10

  Bertil Almqvist och hans serie/bilderböcker om Barna Hedenhös är aktuella med återutgivning, bok om skaparen samt som tema för årets julkalender.

 4. : : Vicky, Jackie, Wendy – serietidningar för tjejer genom tiderna s 14–25

  bob197s14

  Serietidningar som tydligt vänder sig till en ung kvinnlig läsekrets har ofta förbigåtts i historieskrivningen. I denna artikel sammanfattar artikelförfattaren för första gången denna undanskymda del av den svenska seriekulturen.

 5. : : Arf Geoffrey – krönikör för kungariket Thule eller Hur jag fixade happy end i Prins Valiant-serien s 26–35

  bob197s26

  Serien Prins Valiant är en av världens äldsta äventyrsserier, och de som växte upp med dess överdådiga färgsidor i veckopressen under första halvan av 1900-talet kan ofta vittna om seriens trollbindande kraft. Artikelförfattaren Sven Lagerström var med på den tiden och har behållit sin fascination inför serien.

 6. : : Reklamserier och seriereklam – påverkan på gott och ont i tecknade serier s 36–51

  bob197s36

  Ebbe Zetterstad, legendarisk svensk förlagschef, redaktör och manusförfattare, har sk.rsk.dat kombinationen av konstformen serier och reklam och berättar om dess utveckling under större delen av 1900-talet.

 7. : : Svenskt Seriearkiv 10 år – var vi står idag och vart vi är på väg s 52–62

  bob197s52

  Svenskt Seriearkiv är idag ett av norra Europas största arkiv för konstformen tecknade serier, och vi har bara börjat. Så här tio år efter arkivets blygsamma start 2003 är det dags att stanna upp och fundera över vad som åstadkommits, och vad vi har framför oss.

 8. : : Svenskt Seriearkiv – serieoriginal, trycksaker och mer s 63–87

  bob197s63

  Arkivarie Thomas Storn har plockat fram godbitarna ur Svenskt Seriearkiv och presenterar dem i detta nummers bildbilaga, med allt från riktigt gamla serieoriginal till kvittot från när Charlie Christensen köpte Arne Ankas lösnäbb. 88 Seriereportage: Ett besök på Seriearkivet Serieskaparen Jamil Mani åkte till Svenskt Seriearkiv med medarbetare från Seriefrämjandets kansli, och har skapat en fotoserie om upplevelserna.

 9. : : Ett besök på Seriearkivet s 88–91

  bob197s88

  Serieskaparen Jamil Mani åkte till Svenskt Seriearkiv med medarbetare från Seriefrämjandets kansli, och har skapat en fotoserie om upplevelserna.

 10. : : Ba-Ba och min pappa – biografi över en föregångare inom den svenska seriekulturen s 92–105

  bob197s92

  Strippserien BaBa är unik i den svenska seriehistorien och en av de mest framgångsrika svenska serierna utomlands någonsin. Serieskaparen Sven Rinaldos son Bengt Rinaldo berättar om sin far och han verk.

 11. : : BaBa – en okänd juvel i den svenska seriehistorien s 106–109

  bob197s106

  »Ba-Ba« är en föregångare på många plan, inte minst för sin positiva skildring av en kvinnlig, färgad huvudperson i en strippserie från första halvan av 1900-talet. Historikern Fredrik Strömberg funderar över seriens betydelse.

 12. : : Innan bilderna bleknar s 110–111

  bob197s110

  Sveriges seriehistorias nestor, Sture Hegerfors, har skrivit en bok om sin tid som ambassadör för konstformen tecknade serier, med Svenska Serieakademin, Adamsonpriset, utställningar med mera.

 13. : : Donald-landet s 112–117

  bob197s112

  Norrmannen Qyvind Holen har skrivit en bok om hur tidningen Kalle Anka & C:o har påverkat nationen Norge, hur serierna har genomsyrat ett antal generationer av norrmän och satt sina spår i de mest oväntade platser.

 14. : : Framtidens seriearkiv s 118–119

  bob197s118

  Seriefrämjandet driver just nu ett projekt som firar svenskt Seriearkivs tioårsjublieum och samtidigt blickar b.de bak.t och fram.t i tiden. Det blir utställningar, konferenser, föreläsningar, nya trycksaker med mera

Bild & Bubbla

Comments are closed.