Seriefrämjandet
Bild & Bubbla nr 196 – (B&B nr 3/2013)

bob196 omslagFinns att köpa i serieaffären.se

Bild & Bubbla 196 är ett spektakulärt specialnummer om den ständigt aktuella finska serieskaparen och illustratören Tove Jansson, med artiklar om hennes Mumin-värld i allmänhet och Mumin-serierna i synnerhet. För samlaren av Mumin-muggar finns en unik och komplett förteckning av alla som hittills producerats. Bildsektionen består av tolkningar och kommentarer till Tove Janssons bildvärld av ett antal av Nordens bästa serieskapare, vilka alla inspirerats av Toves penna. Utöver detta nyhetsrapportering, recensioner med mera, i vanlig ordning.

Innehållsförteckning

 1. : : Tove Jansson i våra hjärtan s 7

  bob196s7

  Tove Janssons bildvärld verkar inte förblekna med tiden. Jag växte själv upp med hennes underbara, nästan magiska berättelser och har under de senaste åren introducerat min son, som trots modern konkurrens från dataspel, manga med mera är lika fascinerad som jag. Och vi är inte ensamma om denna upplevelse av att Tove Janssons skapelser ständigt går vidare till nya generationer. Muminböckerna utkommer ständigt i nya utgåvor, serien »Mumin« av Tove och hennes bror Lars utkommer just nu åter igen på svenska i vackra, inbundna utgåvor, och nästa år firas det världen över att det är 100 år sedan Tove föddes, med pompa och ståt, utställningar, artiklar, föredrag och så vidare. Nya läsare kommer att möta och fastna för Tove Janssons värld. Vi på Seriefrämjandet tjuvstartar firandet i och med detta nummer av Bild & Bubbla, i vilket vi hyllar Tove Jansson med ett antal artiklar, serier med mera. Nicolas Krizan – en av de som, förutom syskonen Jansson, faktiskt tecknat Mumin-figurerna professionellt – berättar i en bildkrönika om sina erfarenheter; undertecknad beskriver sina minnen av att växa upp med Tove Janssons bildvärld i en serie skapad tillsammans med min fru Hanna Strömberg; vi tittar närmare på hur Tove Janssons bilder lever vidare i kommersiella produkter i allmänhet och på de muggar som verkar finnas i allas hem i synnerhet, med mera. Dessutom kan du i bildsektionen läsa nytecknade serier av ett antal av nordens bästa serieskapare som berättar om hur de inspirerats av Tove Janssons konstnärskap. Dessa serier ska även bli en vandringsutställning som kommer att visas runt om i Norden det kommande året. Så ta del av detta, lite tidiga firande av Tove Jansson, och gå sedan och läs om hennes böcker och serier. För det är de verkligen värda!

 2. : : I skuggan av teckning 39 s 8–15

  bob196s8

  Domen i det omtalade »Mangamålet« friade serieöversättaren Simon Lundström – men väckte fler frågor än vad den gav svar. Ett år senare präglas Seriesverige av ovisshet och självcensur.

 3. : : Söndags-Nisse, Strix och Kasper – den svenska skämtpressens historia s 16–21

  bob196s16

  Vi lever i en veritabel guldålder för politiska skämtteckningar och serier, genrer som har en lång tradition i Sverige.

 4. : : 47 Ronins s 22–25

  bob196s22

  Den amerikanska serieskaparen Stan Sakai, mest känd för serien »Usagi Yojimbo«, berättar om sin nya serie »47 Ronins«, i serieform.

 5. : : Över gränsen – får man skämta om vad som helst? s 26–37

  bob196s26

  Får man skämta om abort, våldtäkt, aids, incest, rasism och självmord? Självklart, tycker tecknarna Hugleikur Dagsson, Ivan Brunetti och Johnny Ryan.

 6. : : Serietecknaren s 38–45

  bob196s38

  Tove Jansson har skrivit en novell om att vara serieskapare och vi återger den med illustrationer av den svenska serieskaparen Josefin Svenske.

 7. : : Mumin och muggarna – kommersialiseringen av ett tankegods s 46–51

  bob196s46

  Ingen nordisk serie har nått så långt utanför sina ursprungliga ramar som Tove Janssons »Mumin«, som återfinns på allt från leksaker till samlarobjekt, och vanligast av allt är Muminmuggarna.

 8. : : En liten kugge i det stora Muminmaskineriet s 52–55

  Layout 1

  Serieskaparen Nicolas Krizan berättar i ord och bild om hur det var en av dem som tecknade serier till serietidningen Mumin.

 9. : : Fyrskepp och mumintroll – besök i Tove Jansson ateljé s 56–62

  bob196s56

  Tove Jansson skulle ha fyllt 100 år nästa år och vi firar i förtid med ett besök i hennes mytomspunna ateljé och ett fotoreportage.

 10. : : Mumindalen s 63–87

  bob196s63

  Tove Jansson har inspirerat generationer av illustratörer och tecknare. Vi har valt ut några av Nordens bästa serieskapare som berättar om sin relation till mästarinnan, i ord och bild.

 11. : : En Tove för alla åldrar s 88–91

  bob196s88

  Skaparparet Fredrik och Hanna Strömberg har tillsammans gjort en hyllningsserie om Tove Jansson och hennes magiska bildvärld.

 12. : : Sex, krig och politik – propaganda i serieform s 92–101

  bob196s92

  Har tecknade serier använts i propagandasyfte och i så fall hur? Artikelförfattaren undersöker kombinationen av seriekonsten och företeelsen propaganda, framför allt i längre serieromaner.

 13. : : Flugornas ö s 102–103

  bob196s102

  »Flugornas ö« är historien om vad som hände med en ung flicka på en liten ö utan något vuxet ingripande. Den skildrar vad hon fick genomleva för att de vuxna i samhället inte ville se.

 14. : : People, Places, Stories s 104–105

  bob196s104

  En serierapport från en akademisk konferens recenseras.

 15. : : Nattbarn s 106–107

  bob196s106

  Hanna Gustavssons hyllade debutseriebok, en försiktig och vemodig berättelse om att växa upp.

 16. : : Doris s 108–109

  bob196s108

  Genom sin serie »Doris« låter Susanne Fredelius oss uppleva de tankar och fantasier som virvlar ut från en frispråkig tjej i mellanstadieåldern.

 17. : : Kalle Anka & C:o s 110–111

  bob196s110

  Redaktionen bakom serietidningen Kalle Anka & C:o vill lära sina läsare om naturvetenskap. Gör dessa pedagogiska ambitioner tidningen bättre, eller sämre?

 18. : : Havets gille s 112–113

  bob196s112

  »Havets gille« är det tredje verket av franska Nancy Peña som utkommer i bokform på svenska, och vår recensent är lyrisk över denna serieromans okonventionella berättande och inspirerade bildspråk.

 19. : : Ninjahundar och oansvariga spöken s 114–117

  bob196s114

  Våra oförtröttliga fanzinrecensenter Stef Gaines och Martina Strolz kastar sig in i ännu en hög av egenproducerade serietidningar och kommer ut med färska åsikter och konstruktiv kritik.

 20. : : Aktiv seriehöst s 118–119

  bob196s118

  Under hösten ska vi arrangera en stor seriefestival, hålla i Seriescenen på Bokmässan, dela ut Urhunden-plaketterna och fira av det tioårsjubilerande Seriearkivet.

Bild & Bubbla

Comments are closed.