Seriefrämjandet
Bild & Bubbla nr 190 – Tintin på film, Serieskapare tolkar Strindberg (B&B nr 1/2012)

Bild & Bubbla. Tintin på film, Serieskapare tolkar Strindberg omslagFinns att köpa i serieaffären.se

I nummer 190 fokuserar vi bland annat på den nya Tintin-filmen »Enhörningens hemlighet«, med en artikel av Tintin-kännaren Björn Wahlberg. Bildbilagan i detta numer är extra lång och innehåller presentationer av ett antal svenska serieskapares relation till August Strindberg, med originalbilder och serier. Dessutom bjuder vi på artiklar om det svenska seriekollektivet C’est Bon Kultur och 15-årsjubilerande Serieteket, intervju med Sofia Karlström (»Doggie«) och naturligtvis recensioner och nyheter.

 

Innehållsförteckning

 1. : : Den fransk-svenska serietraditionen s 7

  bob190s7

  När jag växte upp fanns fransk-belgiska serier överallt. Det kom ständigt nya album med »Tintins äventyr«, »Asterix«, »Lucky Luke«, »Spirous äventyr« och så vidare, och jag och många med mig slukade dem med stor glädje. Denna strida ström sinade dock sakta, för att mot slutet av 90-talet i praktiken helt försvinna. Sedan dess har utgivningen i Sverige av fransk-belgiska serier varit på sin höjd sporadisk. Utbytet åt andra hållet har tyvärr aldrig varit så mycket att skryta med. Några få svenskar har genom åren getts ut på franska, men aldrig så många att fransmännen i gemen på allvar blivit medvetna om att svenska serier existerar. I detta nummer har vi två inslag som pekar fram mot en potentiell ökning i denna interaktion mellan två serietraditioner. Först ut är en artikel om den nya filmatiseringen av »Tintins äventyr«, författad av Tintin-översättaren Björn Wahlberg. Filmens stora framgång i Sverige lyfter fram de gamla goda Tintin-albumen och aktualiserar den fransk-belgiska serietraditionen för många läsare i Sverige. Sedan har vi en extra stor bildbilaga som presenterar hur svenska serieskapare förhåller sig till författaren, målaren och alkemisten August Strindberg. Denna är på tre olika språk, svenska, engelska och franska, då den även tjänstgör som katalog för en stor utställning om svenska serier som visas upp i Frankrike – först på Festival International de la Bande Dessinée Angoulême, Europas största seriefestival, sedan i Svenska Institutets lokaler i Paris, för att slutligen gå på turné runt om i Sverige under Strindbergåret 2012. Utställningen är en del av en långsiktig satsning på att skapa en större integrering mellan den svenska och franska seriekulturen, där vi inte minst vill se till att fler svenska serieskapare ges ut på franska och kan möta en ny publik. Vi vill även gärna se att en större del av den intressanta moderna franska seriekulturen utkommer på ärans och hjältarnas språk, och influerar svenska serieskapare till nya stordåd.

 2. : : Redaktionen läser s 8–9

  bob190s8

  Vi har bett medlemmarna i redaktionen för Bild & Bubbla berätta av vad de läser just nu.

 3. : : I Seriernas Värld 2011 s 10–11

  bob190s10

  Seriefrämjandets barn- och ungdomsseriefestival har gått av stapeln med internationella gäster, spännande workshops, tankeväckande utställningar och en stor fest.

 4. : : Serien »Asterix« får nya skapare s 12–15

  bob190s12

  »Asterix« har i alla år tecknats av Albert Uderzo. Nu har han dock lämnat över stafettpinnen, och en skandinavisk serieskapare var med och tävlade om att få ta över denna ärevördiga serie.

 5. : : DC Comics startar om s 16–19

  bob190s16

  Den amerikanska seriebranschen surrar om DC Comics radikala nysatsning »The New 52«. Alla serietidningar startas om från nummer 1 och seriehjältar stöps om för att bli mer inbjudande för nya läsare.

 6. : : Serieteket jubilerar – Femton år i seriernas tjänst s 20–25

  bob190s20

  Serieteket firar femtonårsjubileum och vi hyllar denna oersättliga institution med en historisk exposé över hur vad som pågått under de femton år som gått sedan dess och vad som är på gång i framtiden.

 7. : : Enhörningens hemlighet – jakten på den försvunna Tintinfilmen s 28–35

  bob190s28

  Tintin har filmatiserats, men länge såg det ut som om det inte skulle bli någon Tintinfilm av Stephen Spielberg. Tintinkännaren Björn Wahlberg berättar om filmens långa historia.

 8. : : C’est Bon Kultur – en vital 10-åring s 36–45

  bob190s36

  Konstnärskollektivet och kulturföreningen C'est Bon Kultur har funnits i tio år, och berikat den svenska seriekulturen med utmanande utställningar och avantgarde-tidskriften C'est Bon Anthology.

 9. : : Seriekrönika: Vad gör du? Varför gör du det? s 46–49

  bob190s46

  Konstnären och serieskaparen Sarah Kläpp funderar över skapande och relationen mellan konstnär och läsare/betraktare.

 10. : : Livet är inget för amatörer – svenska serieskapare tolkar Strindberg s 51–86

  bob190s51

  Det är i år 100 år sedan August Strindberg gick bort och Seriefrämjandet firar detta med en stor vandringsutställning med serier och illustrationer av ett antal av Sveriges bästa serieskapare.

 11. : : International Alternative Press Festival London 2011 s 88–93

  bob190s88

  Serieskaparna Henri Gyllander och Sofia Lindh berättar om sina upplevelser på International Alternative Press Festival, som gick av stapeln i London 2011.

 12. : : En alltför mänsklig hund – intervju med Sofia Karlström s 94–99

  bob190s94

  Sofia Karlström debuterade nyligen med boken »Doggie«. Vi tog ett samtal med henne om serier, konst och att våga lämna över tolkningen till läsaren.

  Serie: »Mermaids« av Sofia Karlström. Ett exempel ur en kommande serie av Sofia Karlström.

 13. : : Assar till tusen s 100–101

  bob190s100

  Ulf Lundkvists egensinniga serie »Assar« har publicerats oavbrutet i över två decennier. Nu kommer stripparna äntligen i kompletta, kronologiska samlingsvolymer.

 14. : : Glimtar s 102–103

  bob190s102

  Danska Rikke Backmans debutbok lämnar ingen oberörd. En tegelsten i ordets rätta bemärkelse, som berör med sina ofta ordlösa sekvenser tydligt berättade ur ett barns perspektiv.

 15. : : Jag hör inte till något läger s 104–105

  bob190s104

  Elisa Rossholm kanaliserar Victoria Benedictssons dagbok, så intensivt som vore hon denna författarinna själv. I sparsmakade collage fångar hon huvudpersonens obändiga längtan och grymma besvikelse.

 16. : : Maran s 106–107

  bob190s106

  Med »Maran« vill Lina Neidestam delvis modernisera erotiken, och föra in nya (eller fler) normer och värderingar i den. Men ska allt verkligen bejakas?

 17. : : Hungerhuset. s 108–109

  bob190s108

  »Hungerhuset« av Carl-Michael Edenborg är en vacker och samtidigt skrämmande bok.

 18. : : Vi håller på med en viktig grej. s 110–111

  Viktig_grej_omsl.indd

  Sara Hansson skriver om vänskap i en svensk småstad och fångar elva-tolvåriga Sara och Rebbe i flykten.

 19. : : Poetiska skeppsvrak och skamlösa plagiat s 112–115

  bob190s112

  Vintermörkret nalkas. Strolz och Gaines läser om japanska häxor, oseriöst klotter, skamlöst plagiat, poetiska skeppsvrak, ny-varianter på gamla tavlor samt vampyrer i Göteborg.

 20. : : Seriewikin – serieöst om serier! Fast på skoj! s 116–117

  bob190s116

  Seriewikin är Seriefrämjandets internetbaserade encyklopedi om tecknade serier. Med sina över 15 000 artiklar är den ett av norra Europas största uppslagsverk i ämnet.

 21. : : Svenskt Seriearkiv presenterar: Serieklassikern »Jocke« s 118–119

  bob190s118

  Serieklassikern »Jocke« som tillhör en av många svenska seriepärlor som Svenskt Seriearkiv vill dokumentera och lyfta fram - en serie som på olika sätt förflyttade sig utanför seriesidan och in i läsarens verklighet.

Bild & Bubbla

Comments are closed.