Seriefrämjandet
Bild & Bubbla nr 188 – Lina Neidestam (B&B nr 3/2011)

Bild & Bubbla. Lina Neidestam omslagFinns att köpa i serieaffären.se

Detta nummer är en veritabel intervjuspecial, med nya samtal med serieskaparen Lina Neidestam (»Zelda«, »Maran«), Kalle Anka-översättaren Stefan Diös samt strippserietecknaren Sven-Bertil Bärnarp (»Medelålders plus«). Bildbilagan i detta nummer presenterar de bästa nya franska barnserierna. Dessutom recensioner, nyheter, ett seriereportage från evenemanget Upcon med mera.

Innehållsförteckning

 1. : : Förändring, utveckling, framtid s 7

  bob188s7

  Den svenska seriekulturen utvecklas oavbrutet och det känns som om den blir mer och mer intressant för varje år som går. I föreliggande nummer avspeglas detta faktum i hela tre nya intervjuer med en trio mycket olika svenska serieskapare, vilka alla debuterade på 2000-talet. Tillsammans visar dessa tre på den bredd som svenska serier av idag omfattar:
  Lina Neidestam pryder omslaget och berättar i intervjun om sin serieroman »Maran«, en erotisk berättelse baserad på fornnordiska myter och sägner, tecknad i en mustig, halv-realistisk stil, men även om sin arga, roliga och feministiska strippserie »Zelda«. Sven-Bertil Bärnarp är inte precis någon duvunge, men debuterade som serieskapare för bara några år sedan med den populära strippserien »Medelålders plus«, om det lilla, lugna och triv-samma livet efter pensionen. Avslutningsvis, i detta nummers ateljésamtal, beskriver journalisten och serieskaparen Sofia Olsson hur hon gör sina humoristiska betraktelser (»Hetero i Hägersten«) och seriereportage (»Ända hit«). Ett intressant tvärsnitt av den svenska seriekulturen anno 2011.
  Att seriekulturen i resten av välden också utvecklas avspeglas bland annat i artikeln om seriejournalisten Joe Sacco, som helt på egen hand utvecklat en ny genre inom serie-konsten, och i exposén över den indiska seriekulturens moderna guldålder, med intressanta och nyskapande serieromaner som kombinerar västerländskt inspirerat berättande med traditionella indiska visuella uttrycksformer till helt nya berättarformer.
  Seriefrämjandet, föreningen som står bakom Bild & Bubbla, behöver också utvecklas för att hänga med omvärlden och inte stagnera. Medvetenheten om detta har lett till att föreningen utvecklats oavbrutet det senaste decenniet. Nu står vi inför potentiellt ännu fler förändringar, något som tas upp i Föreningsnytt i slutet av tidningen.
  På det hela taget känns det som om vi, som det sägs i den kinesiska förbannelsen, 
lever i intressanta tider …

 2. : : Redaktionen läser s 8–9

  bob188s8

  Vem är det som gör Bild & Bubbla, och vad läser de? Med denna nya sektion i tidningen tänkte vi besvara dessa brännande frågor – och ge en bild av serieutgivningen i Sverige och i världen.

 3. : : Årets Urhundenvinnare – Malin Biller, Shaun Tan och Positiv Förlag s 10–13

  bob188s10

  Årets pristagare blir en självbiografisk berättelse om sexuella övergrepp, en allegorisk historia om att emigrera samt utgivarna av en ny svensk barnserietidning.

 4. : : 2010/2011– trender och tendenser s 14–16

  bob188s14

  Vi inleder med denna artikel en årligen återkommande summering av det
  senaste årets trender i den svenska serieutgivningen.

 5. : : Bokbordet – SPX 2011 s 18–19

  bob188s18

  Small Press Expo är ett säkert vårtecken i seriesverige, men också ett utmärkt tillfälle at ta temperaturen på tillståndet för den svenska seriekulturens tillväxt.

 6. : : Röster om »Bamsegate« s 20–21

  bob188s20

  Under några dagar i maj anklagades Bamse för att ha svikit sina ideal. Bakgrunden var den specialtidning som tagits fram för att informera flyktingbarn om asylprocessen.

 7. : : Maran rider i natten – intervju med Lina Neidestam s 24–33

  bob188s24

  Lina Neidestam (»Zelda«) är aktuell med sin första serieroman, »Maran«, som av förlaget beskrivs som en »feministisk folkloreinspirerad erotik i serieromanform«.

 8. : : Mannen som talar med ankor – intervju med Stefan Diös s 34–41

  bob188s34

  En översättare som betytt mycket genom åren är Stefan Diös, mannen som varje vecka ger Kalle Anka hans språk, och gör det med den glöd som bara en sann språkvårdare kan förmå.

 9. : : Tecknarglamour – kaos, kladd, ordning och original hos Sofia Olsson s 42–45

  bob188s42

  Sofia Olsson är mest känd är hon för sin serie »Hetero i Hägersten«, som utkommit i en samlingsvolym så här långt. Här presenteras hon i vår intervjuserie »Tecknarglamour«.

 10. : : Joe Sacco – seriejournalisten s 48–57

  Joe Sacco

  Sacco har skapat sin egen genre: grävande journalistik i serieform. Hans senaste storverk om massakern på 111 palestinier på Gazaremsan 1956, tog mer än sex år att fullföra.

 11. : : Seriekrönika: Uppcon 2011 s 58–61

  bob188s58

  Serieskaparen Elise Rosberg rapporterar från Sveriges största evenemang för japansk populärkultur, anime, manga, cosplay och tv-spel.

 12. : : Franska barnserier från det 21:a århundradet s 63–87

  bob188s63

  Bildbilaga: Franska barnserier från det 21:a århundradet
  Den franska seriekulturen upplever just nu en guldålder. Trots detta översättas få serier till svenska, och ännu färre för en yngre läsekrets. Här presenteras 10 av de främsta från det senaste decenniet.

 13. : : Oambitiösa hjältar – intervju med Sven-Bertil Bärnarp s 88–95

  bob188s88

  En av de senaste årens mer oväntade succéer är Sven-Bertil Bärnarps »Medelålders plus«, en svensk strippserie om ett åldrande pars vedermödor.

 14. : : Indiska serier – en renässans för ögat s 96–107

  bob188s96

  Den brittiske seriehistorikern Paul Gravett guidar i den nya indiska seriekulturen.

 15. : : Pappa för dig som har bråttom s 108–109

  bob188s108

  Henrik Lange har gått från att sammanfatta romaner till att dissekera papparollen med svärta, humor och värme i den perfekta presentboken för blivande fäder.

 16. : : Serier mot rasism s 110–111

  bob188s110

  Idén till denna antologi föddes dagen efter det omtalade valet 2010, då Sverigedemokraterna kom in i riksdagen, och vinsten från utgivningen går direkt till välgörande ändamål.

 17. : : Gaza – Fotnoter till ett krig s 112–113

  bob188s112

  Den grävande journalisten med serier som medium, Joe Sacco, beger sig till den Israelkontrollerade Gazaremsan, för att gräva fram sanningen om två massakrer på palestinier 1956.

 18. : : Morgondagens stjärnor på den svenska seriehimlen s 11–117

  bob188s114

  Stef och Martina, våra utsända i fanzin-världen, fortsätter att plöja igenom alster av unga skapare och gamla rävar som visar upp sina talanger i egenutgivna publikationer.

 19. : : Seriefrämjandets roll s 118–119

  IMG_2026

  I denna nya del i tidningen presenterar vi nyheter, information med mera om och kring föreningen Seriefrämjandet.

Bild & Bubbla

Comments are closed.