Seriefrämjandet
Bild & Bubbla nr 187 – Joanna Rubin Dranger (B&B nr 2/2011)

Bild & Bubbla. Joanna Rubin Dranger omslagFinns att köpa i serieaffären.se

Bild & Bubbla nr 187 innehåller en intervju med Joanna Rubin Dranger (»Fröken Märkvärdig och karriären«) samt en bildbilaga med skisser, teckningar och målningar från Drangers hela karriär. Numret erbjuder dessutom en artikel om serieteori, ett reportage från världens största seriemässa, japanska Comikett, en artikel om »Thimble Theatre«, figuren Karl-Alfreds »födelseplats«, med mera.

Innehållsförteckning

 1. : : Serier i den akademiska världen s 7

  Fredrik-Strömberg

  Tecknade serier är en förhållandevis ung konstart, inte minst om man ser till situationen i den akademiska världen. Det är inte det att serier inte är och har varit välkommet som ämne att forska kring, utan snarare det faktum att serier som konstart fortfarande inte har egna institutioner, professorer, underdiscipliner, teoriskolor och så vidare. Nu kan man kanske tycka att detta vore överdrivet, ja till och med lite hotfullt för en så folklig och ofta lite anarkistisk konstform som serier, men om man jämför med en närliggande konstform, filmen, som är yngre än de tecknade serierna men som har just allt ovan omnämnda och mer därtill, blir det tydligt att serier inte riktigt har släppts in i den akademiska miljön.  Seriefrämjandet slåss för de tecknade serierna på många olika plan och i olika arenor och har de senaste åren även börjat bearbeta den akademiska delen av spektrumet. Vi har bland annat varit medarrangör av en större akademisk konferens om serier på Växjö universitet och undertecknad har deltagit i ett flertal akademiska seminarier om serier och är med i olika grupper som bland annat planerar online-tidskrifter om tecknade serier ur ett akademiskt perspektiv, återkommande konferenser och seminarier och så vidare. Allt för att sätta serier på den akademiska kartan.  Det är också tydligt att serier är på väg in i den akademiska sfären. Det finns idag ett antal personer som håller på med doktorandstudier i serier i Sverige, inklusive undertecknad, och det verkar finnas ett akademiskt intresse för serier som inte existerade så sent som för tio år sedan. I detta nummer återfinns som en avspegling av detta en artikel av Sveriges första doktor i serier, Helena Magnusson, som presenterar tankar och idéer av en av de mest framstående serieteoretikerna från den fransktalande delen av världen: Thierry Groensteen. Detta är den första av ett flertal artiklar som kommer att avhandla serier i den mer teoretiska delen av området.

 2. : : Comics Code går i graven s 8

  bob187s8

  Det var ett tag sedan den hade någon verklig betydelse, men nu är det officiellt – den amerikanska seriecensuren Comics Code Authority har lagts ner.

 3. : : Organisationer kräver revidering av lagen s 10

  bob187s10

  Domen mot den svenska översättaren av manga, där det fastslogs att tecknade bilder är att likställa med foton, har bekräftats av hovrätten. Ett flertal organisationer kräver nu att lagen ändras.

 4. : : Sagt om »mangadomen« s 12

  bob187s12a

  Domen mot mangaöversättaren har orsakat en het debatt i Sverige som pågått i snart ett halvår. Här har vi ställt samman ett antal citat, som ger en bild av debatten.

 5. : : Utopiska visioner s 14

  bob187s14

  En ny, kaxig svensk serietidning har sett dagens ljus: Utopi. Med fokus på att publicera svenska episka serier bryter tidningen ny mark, men siktar samtidigt högt.

 6. : : Comics Market – världens största seriemarknadsplats s 18

  bob187s18

  Mangakännaren Simon Lundström har besökt Comiket, världens största seriemässa, som går av stapeln två gånger om året i Tokyo.

 7. : : The Lisbon Studio – centrum för Portugals seriekultur s 32

  bob187s32

  Den franska och italienska seriescenen är säkert bekanta för de flesta nordiska serieälskare, men väldigt få känner till att Portugal är ett stort och spännande serieland.

 8. : : Seriernas system – Thierry Groensteens teorier s 42

  bob187s42

  De tecknade serierna håller sakta på att flytta in i den akademiska världen, och då behövs det teorier som kan förklara hur denna konstform fungerar.

 9. : : Fröken inte-så-livrädd-längre – intervju med Joanna Rubin Dranger s 52

  bob187s52

  Joanna Rubin Dranger är en av Sveriges mest framgångsrika serieskapare, tillika illustratör, barnboksförfattare, professor på Konstfack och nu senast filmregissör.

 10. : : Joanna Rubin Dranger s 63

  bob187s63

  Vi har djupdykt i Joanna Rubin Drangers arkivlådor och presenterar ett retrospektiv över hennes karriär, i bildform.

 11. : : Thimble Theatre – inte bara Karl-Alfred s 88

  bob187s88

  Alla känner till Karl-Alfred, men hur många känner till serien han debuterade i: »Thimble Theatre«? Claes Reimerthi berättar om en framgångshistoria från den amerikanska strippseriens glansperiod.

 12. : : Tecknarglamour – kaos, kladd, ordning och original hos Eva Björkstrand s 98

  bob187s98

  Eva Björkstrands serier har ofta ett poetiskt, absurdistiskt berättande, klätt i en stillsam, svartvit stil. Här presenteras hon i vår intervjuserie »Tecknarglamour«.

 13. : : Arne Anka – Rapport från kriget s 104–105

  bob187s104

  Vem säger mest om Sverige – Arne Anka eller de som tar honom på allvar?

 14. : : Tuppjuck s 106

  bob187s106

  En varning till alla som inte lärt sig sin läxa: Tar du dig själv på för stort allvar kommer Hans Lindström och tar dig!

 15. : : Fantomen – Från lila vålnad till blågul hjälte s 108

  bob187s108

  Sveriges mest kända odödliga sextioåring firas med allt fankulturens arsenal har att erbjuda.

 16. : : Den maskerade proggaren s 110

  bob187s110

  Samlingsvolymen om Den maskerade proggaren kan läsas som en idéhistorisk vandring från 68-rörelsens ideologiska intensitet till postmodernismens distanserade attityd.

 17. : : Morgondagens stjärnor på den svenska seriehimlen s 114

  bob187s114

  Reseskildringar, skräck och postapokalyps avhandlas när fanzinavdelningens nya recensionsdrottningar, Stef Gaines och Martina Strolz, tar upp stafettpinnen.

 18. : : Den blomstertid nu kommer s 118

  bob187s118

  I denna nya del i tidningen presenterar vi nyheter,  information med mera om och kring föreningen Seriefrämjandet.

Bild & Bubbla

Comments are closed.