Seriefrämjandet
Bild & Bubbla nr 182 – Ragnarök i Valhall (B&B nr 1/2010)

Bild & Bubbla. Ragnarök i Valhall : Peder Madsen albumserie avslutad efter 30 år omslagFinns att köpa i serieaffären.se

I detta nummer av Bild & Bubbla möter vi den danske mästertecknaren Peter Madsen som berättar om hur det var att avsluta serien »Valhalla« efter 30 år. Madsen delar också med sig av skisser och teckningar i en omfattande skiss-sektion. Vi presenterar dessutom en artikel om Batman-skaparen Bob Kane, en intervju med den brittiska serieskaparen Posy Simmonds (Gemma Bovery, Tamara Drew), en artikel om arabiska barnserier, en presentation av det nya Albumförlaget, en serie av serieskaparen Malin Biller (Om någon vrålar i skogen) med mera.

Ovanstående information är hämtad från förlagens beskrivning av boken.

Innehållsförteckning

 1. : : Seriealbumens revansch s 7

  bob182s7

  Jag har under ett antal år fört en kampanj mot seriealbum. Missförstå mig inte. Jag är ett barn av 70-talet och det var den våg av fransk-belgiska seriealbum som kom då som verkligen sålde mig på konstarten tecknade serier. Att sitta på biblioteket och veta att man hade en hel trave med olästa seriealbum bredvid sig och all tid i världen var nog – när jag tänker efter – så nära himmelriket jag kunde komma som barn. Nej, det jag syftar på handlar mer om rubricering av saker och ting; om ordets makt. När jag började skriva om tecknade serier i början av 90-talet insåg jag snabbt att det fanns ett par ord som jag inte tyckte var bra. Ett var serietecknare; ett ord som användes hela tiden, oavsett om personen i fråga var tecknare, manusförfattare eller både och. Jag tyckte helt enkelt det var både missvisande och nedsättande och valde att skriva serieskapare, vilket jag tyckte (och fortfarande tycker) är mer rättvisande och dessutom indikerar att serier inte »bara« är något man tecknar utan att de kommer till i en skapandeprocess som även involverar att tänka ut vad de handlar om, skriva manus osv. Ett annat ord var seriealbum, som av många användes som synonymt med serier i bokform (kom ihåg att detta utspelar sig under förra millenniet …). Det tyckte jag var synd då begreppet dels indikerade att utgåvan i fråga var i stort format och hade mjuka pärmar – vilket inte alltid var fallet, dels att innehållet var något i stil med »Tintin« – vilket ofta inte heller var fallet. Så jag valde att konsekvent skriva seriebok, oavsett formen, för att indikera att detta var något man skulle ta på allvar. Boken som term var helt enkelt inte lika belastad som albumet. Nu skriver vi 2010 och världen är annorlunda. I detta nummer av Bild & Bubbla får seriealbumet revansch. Dels genom en intervju med förläggaren bakom det förhållandevis nya svenska Albumförlaget, dels genom en intervju med den nordiske mästaren på albumserier, Peter Madsen. Själv sitter jag just nu och läser Moebius och Jodorowskys »Inkalen«, nyligen utgiven på svenska av Faraos Cigarer – en av de mest klassiska av fransk-belgiska seriealbumsviter. Jo, seriealbumet är tillbaka.

 2. : : Albumförlaget s 8–11

  cover_print.indd

  En av de mer explicita i sin inriktning är Albumförlaget, vars namn ger en tydlig indikation om vad de ägnar sig åt.

 3. : : Bokbordet: Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg 2009 s 12–13

  bob182s12

  Många förlag ger ut en stor del av sin utgivning till Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg. Här presenterar vi några av de mer omtalade serieböcker som släpptes på den senaste mässan.

 4. : : Mobikk – serier i telefonen s 14–15

  bob182s14

  Telefonerna blir alltmer upplevelsecentra, med vilka man bland annat kan läsa serier. Vi har intervjuat svenska Benjamin Tahavi-Awal om hans mobilserieföretag Mobikk.

 5. : : Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg s 16–19

  b&b-serien-omskalad.indd

  Serieskaparen Lisa Medin har besökt Bokmässan i Göteborg och rapporterar i serieform om sina upplevelser.

 6. : : Läderlappen år noll – figuren, fadern, förebilderna s 20–32

  bob182s20

  Bob Kane och Bill Finger, två unga män mitt i den expansiva seriemarknaden i USA vid slutet av 1930-talet, då de skapade en av de mest ikoniska seriefigurerna någonsin: Läderlappen/Batman.

 7. : : Hjältepastischer – Batman och fallet med plagiatörerna s 34–41

  bob182s34

  Bakom kulisserna var Läderlappens/Batmans historia tidigt omgärdad av stölder, hyllningar och pastischer, något detta inslag på ett lättsamt sätt ska kasta mer ljus över.

 8. : : Tecknarglamour hos Stina Johnson. s 42–45

  bob182s42

  Vi inleder i detta nummer en artikelserie med nedslag i svenska tecknares ateljéer, och börjar med illustratören och serieskaparen Stina Johnson.

 9. : : Elgitarr och dragharmonika s 46–49

  bob182s46

  Malin Biller är en unik serieskapare, med en bredd från burlesk humor till insiktsfull självbiografi. Här presenterar hon sina senaste projekt, i serieform.

 10. : : Ragnarök – Peter Madsen avslutar »Valhall« efter 30 år! s 50–62

  bob182s50

  Peter Madsen är en av Nordens mest framgångsrika serieskapare. I 30 år har han hållit på med sitt storverk »Valhall« och nu har han nått fram till slutet: Ragnarök!

 11. : : Peter Madsen: Skisser och teckningar s 63–86

 12. : : Serieromanernas ofrivilliga drottning – intervju med Posy Simmonds s 88–95

  bob182s88

  Brittiska Posy Simmonds skapar serier från en litterär, journalistisk utgångspunkt, med dagspressen som publiceringsform och en barnboksillustratörs visuella tänkande.

 13. : : Arabiska barnserier – uppfostran, politik och annat skoj s 96–107

  bob182s96

  Den arabiska serietraditionen är i praktiken okänd i västvärlden. Trots detta är det en levande och aktiv kultur, som når stora mängder läsare.

 14. : : August & jag s 110–111

  bob182s110

  När Sigrid går genom Tegnérlunden en dag i januari möter hon en förvirrad gammal man i hög, svart hatt: August Strindberg!

 15. : : Deluxe s 112–113

  bob182s112

  Marcus Ivarsson släpper sin tredje bok. Högt och lågt blandas, allt får plats.

 16. : : Evil dress s 114–115

  bob182s114

  I Emelie Östergrens debut äter klänningar upp sina bärare och allt som kan brinna brinner.

 17. : : Sayonara September s 116–117

  bob182s116

  Åsa Ekström berättar i mangaform om hur det kan vara at gå på en serieskola.

 18. : : Uzumaki 1: Spiralerna s 118–119

  bob182s118

  Samtidigt som utgivningen av japanska serier för en yngre publik minskar kommer det manga för äldre läsare: »Uzumaki«.

Bild & Bubbla

Comments are closed.