Seriefrämjandet
Bild & Bubbla nr 185 – Liv Strömquist (B&B nr 4/2010)

Bild & Bubbla. Liv Strömquist, Sussi Bech, Robert Crumb omslagFinns att köpa i serieaffären.se

Bild & Bubbla nr 185 innehåller en längre intervju med Liv Strömquist (Einsteins fru, Jag tänker på Whitney) – Sveriges skarpaste feministiska satiriker. Vi erbjuder dessutom en artikel om Robert Crumb, en intervju med svensken Mattias Elftorp (Piracy is Liberation), en artikel om DC/Vertigo-figuren Hellblazer med mera. Bildsektionen i detta nummer består av skisser, teckningar och målningar av den danska serieskaparen och illustratören Sussi Bech (»Nofret«).

Innehållsförteckning

 1. : : Svenska serier lever! s 7

  bob186s7

  Att arbeta med en tidskrift som Bild & Bubbla är ibland en börda.

  Som redaktör för en kvartalstidskrift är man i praktiken aldrig ledig. Det är alltid
  ett nytt nummer som skall produceras och långt innan ett nummer har gått till tryck är arbetet redan igång med materialet till nästa. Men det är också oerhört givande att få ägna sig åt att spegla den verklighet man är en del av; att få djupdyka i vad som pågår i seriekulturen och försöka fånga det i artiklar, recensioner med mera.

  När jag nyligen gick igenom de nummer av Bild & Bubbla som jag varit redaktör för – och det är en hel del sedan 1997 – insåg jag hur mycket som har förändrats under det senaste decenniet. Mycket har hänt i världen, men framför allt upplever jag att svenska serier har gått från klarhet till klarhet. Den svenska seriescenen känns idag vital, intressant och spännande på ett sätt som man inte riktigt kunde säga att den var när jag blev aktiv i seriebranschen. Visst fanns det många intressanta svenska serieskapare vid den tiden, men konstformen tecknade serier kändes ändå lite passé och förlagen var i allmänhet trötta på serier och verkade håglösa inför framtiden.

  Idag är bilden annorlunda. Nya intressanta serieskapare debuterar dagligen och stundligen känns det som, och förlagen verkar se framtiden an med stor tillförsikt. Inte minst har vi idag en större bredd bland svenska serieskapare, en bredd som inneburit att läsekretsen troligtvis har blivit större trots att många klassiska serietidningar har kraftigt minskade upplagor.

  Med detta historiska perspektiv i åtanke inser jag att just detta nummer av Bild & Bubbla kan fungera som en fingervisning om var vi står just nu, då det lyfter fram en del av den bredd som svenska serier idag kan uppvisa: intervjuer med Karolina Bång, Mattias Elftorp och Liv Strömquist, recensioner av nya verk av Natalia Batista och Loka Kanarp, serie av Emelie Östergren, med mera. Ingen av dessa serieskapare hade debuterat 1997, så nog har det hänt en hel del.

 2. : : Adamson och Urhunden 2010 s 8–11

  bob185s8

  Varje år delas två olika seriepriser ut i Sverige: Svenska Serieakademins Adamsonstatyetter och Seriefrämjandets Urhundenplaketter.

 3. : : Serieblaskan s 12–13

  bob185s12

  En ny tidning om tecknade serier på svenska tillhör inte vanligheterna. Vi har pratat med Serieblaskans redaktör och utgivare, Olof Gustafsson.

 4. : : Forza Fotboll – ny sporttidning i klassiska spår s 14–15

  bob185s14

  Sverige ar begåvats med en ny sporttidning: Forza Fotboll. Vi tittar närmare på gammalt och nytt i sportgenren.

 5. : : Bokbordet: Bokmässan 2010 s 16–17

  bob185s16

  Bok- och Biblioteksmässan är en deadline till vilken de flesta svenska förlag fokuserar sin utgivning för hösten. Här är några av de nyheter man kunde hitta på mässan 2010.

 6. : : Anarkism, punk och feminism – intervju med Liv Strömquist s 20–31

  bob185s20

  I samband med releasen av hennes fjärde, redan kritikerrosade bok, »Prins Charles känsla«, passade vi på att sätta oss ner med denna folkbildare, provokatör och feminist.

 7. : : Barbapappa s 32–33

  bob185s32

  Efter att ha läst den här serien av Liv Strömquist kommer du aldrig att kunna läsa se på figurerna i Barbapappa på samma sätt igen.

 8. : : Undergroundbibeln – välkommen till Crumbland! s 34–47

  bob185s34

  Robert Crumb blev hippiekulturens hovtecknare på 1960-talet. Nu gör han succé med en bokstavstrogen och mustig serieversion av Bibelns Första Mosebok.

 9. : : Tecknarglamour – kaos, kladd, ordning och original hos Karolina Bång s 48–51

  bob185s48

  I den fjärde delen i vår artikelserie om unga svenska serieskapare har turen kommit till serietecknaren, musikern och cowgirlfantasten Karolina Bång.

 10. : : John Constantine – med ena foten i rännstenen och den andra i helvetet s 52–59

  bob185s52

  John Constantine är en av de tecknade seriernas mest udda, annorlunda skapelser. Vi djupdyker i bakgrunden till och tolkningarna av »Hellblazer«.

 11. : : Sussi Bech – den klara linjens drottning s 60–61

  bob185s60

  Sussi Bech är unik. En av världens skickligaste tecknare i den frensk-belgiska klara linjen-skolan – som bor och arbetar i Köpenhamn

 12. : : Sussi Bech s 63–86

  bob185s63

  Den danska serieskaparen Sussi Bech (»Nofret«), Nordens säkraste tecknare i den klara linjen-stilen, delar med sig av skisser, teckningar och andra opublicerade bilder.

 13. : : Why Comics? s 88–91

  bob185s88

  Den alltid överraskande serieskaparen Emelie Östergren försöker här förklara, i serieform, varför det egentligen blev just serier för henne.

 14. : : Mattias Elftorp – politik, cyberpunk och inspiration s 92–101

  bob185s92

  Mattias Elftorp arbetar med sin långa psykedeliska, politiska science fiction-historia, driver kulturföreningar och antologier – allt baserat på ren och skär vilja.

 15. : : Metamagi s 102–107

  bob185s102

  Matias Elftorp berättar en serie i en serie i en serie – och presenterar därmed inte bara flera delar av sin karriär utan också återkommande teman i sitt skapande.

 16. : : Dö, resa, återvända. Svalornas lek s 108––109

  bob185s108

  Zeina Abirached presenterar den samtidigt klaustrofoba och familjära känslan av att vänta på ett eventuellt bombanfall med familj och vänner.

 17. : : Mjau! s 110–111

  bob185s110

  Serieböcker om små söta kattungar, kan det vara något? Ja, enligt skribenten Hans Holm, som recenserar svenska Natalia Batistas barnbokserie »Mjau!«.

 18. : : Om jag kunde drömma s 112–113

  bob185s112

  En tydlig trend den senaste tiden är att storsäljande romaner görs om till serier. Till de senaste i raden hör Stephenie Meyers omåttligt populära Twilight-böcker

 19. : : Pärlor och patroner s 114–115

  bob185s114

  Loka Kanarps bok »Pärlor och patroner« sammanfattar et antal liv i fyra enkla serierutor, och speglar samtidigt vårt samhälle ur ett kvinnoperspektiv.

 20. : : Time to say good bye s 116–119

  bob185s116

  Svenska amatörserietidningar från den senaste tiden granskas, bedöms och diskuteras.

Bild & Bubbla

Comments are closed.