Seriefrämjandet
Bild & Bubbla nr 179 – Yokaj Studio (B&B nr 2/2009)

Bild & Bubbla. Yokaj Studio omslagFinns att köpa i serieaffären.se

I Bild & Bubbla nummer 179 möter vi den svenska mangastudion Yokaj Studio, som inlett produktionen av ett av det mest ambitiösa svenska serieprojekten på länge: bokserien Kick off!. Dessutom en artikel om den arabiska superhjälteserien »The 99«, en serieintervju med Bud Grace (»Ernie«), en intervju med den legendariske förläggaren Rolf Classon (Galago, Kartago), en artikel om superhjältar på film, en seriekrönika om seriefestivalen i franska Angoulême av Johanna Hellgren, recensioner, nyheter med mera. Skissbilagan i detta nummer består av skisser, teckningar, målningar med mera med den oefterhärmlige Johan Wanloo.

Innehållsförteckning

 1. : : Svensk manga s 7

  bob179s7

  Manga har varit en del av den svenska seriekulturen i snart ett decennium. Visst, det kom japanska serier redan på 90-talet, men det var först i och med att »Dragon Ball« började utkomma under de första åren på 2000-talet, som det hela slog igenom och blev märkbart i seriebranschen. Manga blev snabbt något som alla talade om, många läste och en hel del blev influerade av. Nu börjar den första svenska generationen som vuxit upp med asiatisk populärkultur göra sig hörd med egna serier. Vi har sett exempel som Kwok-Hei Maks självbiografiska strippserie »Keigo«, som numera går på Svenska Dagbladets hemsida, Oskar Ekmans och Carolina Ståhlbergs »Bleckmossen Boyz« som går i Kamratposten, Natalia Batistas »Lova« som publicerades i tidningen Okej. Och detta är naturligtvis bara början. Nyligen aviserades det till exempel att första volymen av Åsa Ekströms bokserie »Sayonara September« utkommer till hösten. Detta är en trend som pågått ett bra tag, och vi har tagit upp den förr i Bild & Bubbla, men först nu pryder alltså en svensk mangainspirerad serie omslaget. Anledningen är naturligtvis att Yokaj Studio har gått igång med produktionen av bokserien »Kick off!«, en svensk manga (och nej, jag tänker inte ge mig in i en definitionsdebatt kring detta omtalade begrepp) i världsklass som produceras inte bara i en stil och med ett berättarsätt som är starkt inspirerade av japanska serier utan även på ett arbetssätt som i hög grad inspirerats av hur man gör i Japan. Vi får i detta nummer stifta bekantskap med medlemmarna i Yokaj Studio, dels genom en intervju, dels genom en serie som handlar om hur de arbetar. Och jag kan lova att det inte är sista gången vi tar upp svenska serieskapare med asiatiska influenser här i Bild & Bubbla. Mangan är här för att stanna, och det är även svensk manga.

 2. : : Barack Obama – seriepresidenten s 8–12

  bob179s8

  Det har säkert inte undgått någon att USA har fått sin förste svarte president i Barack Obama. Och för första gången kantades vägen till Vita huset av kandidatens gästspel i flera kända serier.

 3. : : Kulturstöd till tecknade serier s 13–14

  bob179s13

  Sverige är ett av de få länder i världen som har en fast stödform för utgivning av serieböcker. Hur har det påverkat den svenska seriekulturen och vilka trender kan man se i de serier som söker och får stöd?

 4. : : Realistiska serier s 15–18

  bob179s15

  Seriemediet används idag till mycket mer än »bara« underhållning. Den brittiske seriehistorikern Paul Gravett synar de senaste årens utgivning av dokumentära, journalistiska, pedagogiska och historiska serier.

 5. : : Yokaj – Sveriges största mangastudio s 20–30

  bob179s20

  Yokaj Studio består av fyra svenska serieskapare – alla med rötter i Hongkong. De producerar idag bokserien »Kick off!« på samma sätt som man gör i Asien, med tydlig arbetsuppdelning och mördande arbetstakt.

 6. : : Yokaj Studio s 31–37

  bob179s31

  Yokaj Studio presenterar här sig själva, sitt sätt att arbeta med mera, allt i serieform naturligtvis.

 7. : : Tighta trikåer – superhjältar på vita duken s 38–47

  bob179s38

  Superhjältarna har intagit Hollywood de senaste åren. Tekniken har till slut kommit ikapp och det är nu möjligt att göra det som gjorts på seriesidorna sedan 30-talet även på film..

 8. : : Superhjältar Insha’Allah – Guds 99 namn ger kraft åt 99 superhjältar s 48–52

  bob179s48

  I Koranen sägs det att Gud har 99 namn. Varje namn är även en god egenskap, och bland dessa finns styrka, mod, visdom och rättvisa. Dessa egenskaper ligger till grund för handlingen i »The 99«, världens första superhjälteserie som inspirerats av muslimsk kultur och tro.

 9. : : Seriekrönika: En resa till Angoulême s 53–58

  bob179s53

  Svenska Joanna Hellgren for till den stora seriefestivalen Festival International de la Bande Dessinée som debutant med en bok som var en av de utvalda 50 bästa serieböckerna på franska från det senaste året.

 10. : : Sveriges störste serieskapare s 59–62

  bob179s59

  Johan Wanloo är en av Sveriges mest professionella serieskapare. Han publiceras i de mest skilda tidningar och hans serier har samlats i otaliga böcker vid det här laget. Och så är han dessutom rolig!

 11. : : Johan Wanloo – Skisser och teckningar s 63–86

  bob179s63

  Johan Wanloo har dykt ner i sina arkiv, grävt sig fram som en mullvad och kastat upp originalen så de regnat ner över honom. I denna skissbilaga ser ni resultatet av detta hårda arbete.

 12. : : Rolf Classon – mannen, myten, legenden s 88–99

  bob179s88

  Rolf Classon har haft en viktig del i den svenska seriekulturen de senaste tre decennierna. Han berättar här minnen från den tid som flytt, funderar kring var seriekulturen står idag och delar med sig av råd till dem som vill ge sig in i seriebranschen.

 13. : : Bud Grace s 100–107

  bob179s100

  Jimmy Wallin och Germund von Wowern träffade Bud Grace, skaparen bakom strippserien »Ernie« på Bokmässan, och resultatet blev en serieintervju i samma stil som Bud Grace, signerad Jimmy Wallin.

 14. : : Rocky 10 år s 108–109

  bob179s108

  Det första årtiondet med Kellermans slackervovve firades med »Rocky 10 år – Samlade serier 1998–2008« – en bjässe till bok med strippar, seriesidor och omslag.

 15. : : Hermans hemgrupp s 110–111

  bob179s110

  »Hermanns hemgrupp« är något så ovanligt som en sympatisk, religiöst inriktad serie. En serie för dem som provat på att delta i en kristen cellgrupp, bönegrupp eller husförsamling – eller bara vill veta hur det skulle kunna vara.

 16. : : Aldrig god natt s 112–113

  bob179s112

  Tidsmaskinen är inställd på postpunkens era i denna charmiga sannsaga om vänskapen mellan tre unga, och inte alltid så arga, huvudstadstjejer.

 17. : : Det är inte så här det skall vara s 114-115

  bob179s114

  Li Österberg ger själv ut fanzinet Agnosis, som konsekvent presenterar personliga, intressanta och välgjorda serier. Nu har några av de bästa samlats i en bokutgåva.

 18. : : En viktig grund s 117–119

  bob179s117

  Fanzin är en grundbult i den svenska seriekulturen. De är vårt förflutna. De flesta professionella serietecknare har en gång i tiden gjort egna amatörtidningar. De är även vår framtid, då flera av amatörtecknarna en dag kommer att få ge ut egna serieböcker och publiceras i serietidningar.

Bild & Bubbla

Comments are closed.