Seriefrämjandet
Bild & Bubbla nr 177 – Nina Hemmingsson (B&B nr 4/2008)

Bild & Bubbla. Nina Hemmingsson omslagFinns att köpa i serieaffären.se

Bild & Bubbla 177 innehåller intervju samt skisser och opublicerade teckningar av och med Nina Hemmingsson, en serieintervju med amerikanska Stan Sakai (Usagi Yojimbo), intervju och serie med Kim W. Andersson (Love Hurts), ett reportage från Kodansha, Japans största serieförlag, en artikel om serieromaner, en seriekrönika av Lina Neidestam (Zelda) med mera.

Ovanstående information är hämtad från förlagens beskrivning av boken.

Innehållsförteckning

 1. : : Nina Hemmingsson fanclub s 7

  bob177s7

  Vi har länge haft som policy att inte göra temanummer av Bild & Bubbla, helt enkelt eftersom vi är den enda kulturtidskriften om tecknade serier i Sverige och därför har som (visserligen självpåtagen) uppgift att bevaka denna konstart från så många vinklar som möjligt. Vi strävar hela tiden efter att erbjuda alla våra läsare något som verkligen intresserar just dem, vare sig det rör sig om konstnärliga eller kommersiella serier, nytt eller klassiskt, svenskt eller utländskt och så vidare. Vår ambition är att varje nummer skall vara så varierat som möjligt, att varje årgång sammantaget skall erbjuda ytterligare en nivå av variation och slutligen att hela tidningens utgivning sedan starten 1968 skall ge en bra bild av de tecknade seriernas utveckling. Pust! Stora ord, men ibland får man bara ge sig … vilket är fallet med det här numret, som mer eller mindre blev en oförblommad hyllning till den svenska serieskaparen Nina Hemmingsson. De flesta som stöter på Hemmingssons alster faller pladask för hennes helt egna stil, hennes bakvända humor och hennes sätt att kombinera ord och bild. Vi på redaktionen har i alla fall gjort det, varför detta nummer inte bara ståtar med ett underbart vackert omslag av Hemmingsson utan även en längre, nygjord intervju med henne samt en omfattande skiss-sektion där hon bjuder frikostigt på alla möjliga och omöjliga opublicerade teckningar, skisser, målningar med mera. Men ja, du finner naturligtvis andra inslag i detta nummer, som en serieintervju med amerikanen Stan Sakai (i vilken två av tidningens redaktörer syns duellera med kaninsamurajen Usagi Yojimbo), en artikel om serieromanens betydelse, en intervju med den svenske serieskaparen Kim W. Andersson, recensioner, nyheter med mera, med mera. Men att detta nummer är en hyllning till Nina Hemmingsson, det lär vara ganska tydligt.

 2. : : Urhunden 2008 s 8–9

  bob177s8

  För 22:a året har de prestigefyllda Urhunden-plaketterna delats ut. I år hyllades en seriebiografi, norrländsk realism samt hästserier

 3. : : Serieutgivningen 2007 s 10–11

  Denna lista har sammanställts av sekreteraren för urhundenjuryn, Ola Hammarlund och vi följer inom kort upp med motsvarande lista för utgivningen under 2008

 4. : : Reklamserier s 12–13

  bob177s12

  Av och till inser reklammakare hur effektivt man kan kommunicera med serieformen. I det överflöd av information som sköljer över oss kan seriernas förmåga att fånga uppmärksamhet göra att budskap lyser igenom.

 5. : : Världsserier s 14–17

  bob177s14

  Konstarten tecknade serier finns i hela världen – och tar sig mycket olika uttryck. Den brittiske seriehistorikern Paul Gravett funderar över hur hur vår hunger efter bildkommunikation oavbrutet ger upphov till nya former av tecknade serier.

 6. : : Seriefrimärken s 18–21

  bob177s18

  Posten har gett ut ett antal frimärken som visar upp exempel ur den svenska seriekulturen från de senaste decennierna. Vi passar på att undersöka hur tecknade serier avbildas på frimärken, i Sverige och i världen.

 7. : : Lever ut i serierna – samtal med Nina Hemmingsson s 22–29

  bob177s22

  En av de mest intressanta nya svenska serieskaparna på mycket länge måste vara Nina Hemmingsson. Med sin helt egna stil, såväl vad gäller berättande som bilder, har hon fångat uppmärksamheten hos både kulturskribenterna och den breda allmänheten.

 8. : : Kodansha – världens största serieförlag s 30–41

  bob177s30

  Kodansha är det största serieförlaget i Japan, och därmed i världen. De publicerar enorma mängder serier, bland annat den telefonkatalogstjocka antologitidningen Weekly Shonen Jump, som säljer otroliga två miljoner exemplar varje vecka.

 9. : : Stan Sakai–Möte med en mästare s 42–44

  bob177s42

  Serien »Usagi Yojimbo« har bara getts ut i ett fåtal tidningsnummer samt ett par bokvolymer i Sverige, men har gjort ett outplånligt intryck på många, inklusive redaktörerna för Bild & Bubbla.

 10. : : Stan Sakai – serieintervju s 45–51

  bob177S45

  En serieintervju med Stan Sakai – mannen bakom serien »Usagi Yojimbo«. Serieskaparen Jimmy Wallin låter de två intervjuarna duellera till döds med samuraikaninen, samtidigt som Sakai svarar på frågorna.

 11. : : Serieromaner – framtidens serieformat s 52–59

  bob177s52

  Tjocka serieromaner är den nya boktrenden, i alla fall i Norge. Den norske seriehistorikern Morten Harper rapporterar om läget i grannlandet.

 12. : : Vad är en serieroman? s 60–62

  bob177s58

  Serieroman, graphic novel, tecknad roman. Hur definierar man egentligen detta undflyende begrepp?

 13. : : Nina Hemmingsson – skisser och teckningar s 63–86

  bob177s63

  Nina Hemmingsson tillhör de mest egensinniga och uppskattade nya svenska serieskaparna. Här bjuder hon på skisser, teckningar och andra opublicerade bilder.

 14. : : Love Hurts – en serie med hjärta och smärta s 88–94

  bob177s88

  Efter att i flera år ha arbetat på reklambyrå sade Kim W. Andersson upp sig för att ge liv åt sin pojkdröm, att bli serietecknare. Under de senaste åren har man kunnat följa hans gastkramande serie »Love Hurts« i varje nummer av serietidningen Nemi.

 15. , : , : Love Hurts s 95–100

  bob177s95

  Vi kan naturligtvis inte undanhålla er ett exempel på den romantiska skräckserien »Love Hurts«.

 16. : : En dag med Lina Neidestam s 104–105

  bob177s104

  Lina Neidestam berättar om det glamorösa livet som serieskapare.

 17. : : Faximilutgåvor s 106–107

  bob177s106

  Faximilutgåvor: Bamse, Fantomen Kalle Anka & C:o och 91:an
  Ingress: Egmont Kärnan har under ett antal år gett ut klassiska svenska serietidningar i inbundna faximilutgåvor. Svenskt Seriearkivs Thomas Storn har läst dem.

 18. : : Kick off! s 108–109

  bob177s108

  Den svenska seriemarknaden har fram tills nu bestått av manga översatt till svenska. Men nu har äntligen den första mangapocketen med svenskt ursprung utkommit.

 19. : : Du vet att du vill s 110–111

  bob177s110

  En kverulant, korsfäst Jesus. Hälsomedvetna narkomaner som använder kokain för att det är sockerfritt. Gymnastiklärare med pedofilanlag. Får man skämta om vad som helst? Ja, om man heter Malin Biller.

 20. : : Fritz the Cat s 112–113

  bob177s112

  Robert Crumb är en av förra seklets riktiga ikoner inom seriekulturen, men det var länge sedan några av hans serier utkom på svenska. Nu har dock förlaget Karneval gett oss en nyutgåva av klassikern »Fritz the Cat«.

 21. : : Höstskörd s 114–120

  bob177s116

  De senaste självutgivna serietidningarna av den nya, kommande generationen recenseras och diskuteras.

Bild & Bubbla

Comments are closed.