Seriefrämjandet
Bild & Bubbla nr 180 – Niklas Asker (B&B nr 3/2009)

Bild & Bubbla. Niklas Asker omslagFinns att köpa i serieaffären.se

I nummer 180 av Bild & Bubbla möter vi serieskaparen Niklas Asker, som debuterat med serieromanen Second Thoughts på det amerikanska förlaget Top Shelf och illustrerat TV:s julkalender för 2009. Vi presenterar även en analys av barnserien Livet enligt Rosa, en intervju med Jakob Nilsson – skaparen bakom serieversionen av Trenters Roparen, en artikel om den japanska serien Mästerdetektiven Conan, en genomgång av det feministiska kollektivet Dotterbolaget, en serie av den amerikanske serieskaparen Jeffrey Brown (Fumlig) om hans besök i Sverige med mera.

Ovanstående information är hämtad från förlagens beskrivning av boken.

Innehållsförteckning

 1. : : Niklas asker s 7

  bob180s7

  Bild & Bubbla 177 var en mer eller mindre öppen hyllning till serieskaparen Nina Hemmingsson, något som bröt med hur vi annars brukar lägga upp innehållet i Bild & Bubbla, det vill säga att försöka vara så breda som möjligt och i varje nummer av tidningen satsa på att få med så många olika ingångar som möjligt till konstarten tecknade serier. Responsen på det numret visade dock att en koordinering av artiklar, skissbok med mera var något som uppskattades och därför kommer vi att fortsätta att göra så här med jämna mellanrum.

  Denna gång föll valet på den unge svenske serieskaparen, illustratören och konstnären Niklas Asker. Asker debuterade nyligen i bokform, inte i Sverige utan i USA på förlaget Top Shelf, med sin seriebok »Second Thoughts«. Asker är intressant ur ett antal aspekter. Inte minst är hans stil ganska »osvensk« och drar snarare åt det amerikanska hållet med sin slickade tuschning och realistiska stil. Att teckna realistiskt är förhållandevis ovanligt i Sverige, även om vi på senare tid har begåvats med flera tecknare som rör sig i det fältet, som Kim W. Andersson (»Love Hurts«) och Peter Bergting (»The Portent«, »Gängkrig 145«).

  Niklas Asker är dessutom en framgångsrik illustratör och har gjort ett antal uppmärksammade teckningar, bland annat till fackorganisationen LO:s omfattande sommarannonskampanjer och helt nyligen till årets julkalender på TV. Som så många andra svenska serieskapare är det där han tjänar sina pengar, trots att hjärtat ändå ligger i skapandet av serieberättelser.

  Nåväl, läs mer om Asker i den intervju som följer och få en inblick i hans skapande i den skiss-sektion som ligger senare i numret. Asker är därtill ett ypperligt exempel på den våg av svenska serieskapare som är på väg ut i världen, ett fenomen som vi skrivit om ett flertal gånger här i Bild & Bubbla, och som vi lär få anledning att komma tillbaka till, då nyheter om detta inkommer i det närmaste dagligen.

 2. : : Watchmensch s 8–10

  bob180s8

  Svenska serieskapare verkar de senaste åren för första gången på allvar sikta utanför Sverige för publicering. En som troligtvis flugit under radarn för många är Watchmen-parodin »Watchmensch«.

 3. : : Gängkrig 145 s 11–12

  bob180s11

  Jens Lapidus nya verk är en fristående berättelse som utspelas i samma värld som hans tidigare böcker. Det är en serieroman, »Gängkrig 145«, gjord i samarbete med illustratören Peter Bergting.

 4. : : Emma Rendel s 13–17

  bob180s13

  Emma Rendel är ytterligare en representant för den nya svenska generationen serieskapare som helt självklart ser världen som sitt arbetsfält.

 5. : : Tivoli med vänner s 18–19

  TIVOLI01

  Nya förlag på serietidningsmarknaden är vi inte precis bortskämda med i Sverige. Än mindre att man satsar på nya barntidningar med svenskproducerat material. Positiv Förlag bryter trenden med tidningen Tivoli med vänner.

 6. : : Agent SPX-09 i »Högt spel i huvudstaden« s 20–23

  bob180s20

  En betraktelse av den svenske serieskaparen Oskar Forsgren, som åkte till Small Press Expo i Kulturhuset i Stockholm våren 2009.

 7. : : Livet en enligt Rosa – Insyn, blickar och perspektiv s 24–33

  bob180s24

  Måns Gahrtons och Johan Unenges serie »Livet enligt Rosa« är en barn- och ungdomsserie som med sina växlingar mellan berättarperspektiv inbjuder till analys av seriemediets starka och svaga sidor.

 8. : : Serie s 36–37

  bob180s36

  Serietecknaren och illustratören Jan Bielecki berättar här i ord och bild hur man egentligen gör tecknade serier.

 9. : : Mästerdetektiven Conan – Agatha Christie, manga-style! s 38–45

  bob180s38

  »Mästerdetektiven Conan« är med sina intrikata, Agatha Christie-inspirerade deckargåtor kombinerade med en särpräglad ramhistoria en udda och välgjord serie som har trogna läsare världen över.

 10. : : Dotterbolaget – feministiskt seriekollektiv s 46-53

  bob180s46

  Dotterbolaget är ett serieskaparkollektiv helt fokuserat på serier av kvinnor, men däri ryms ett vitt spektrum av teman och idéer.

 11. : : I andra tankar – en intervju med Niklas Asker s 54–62

  bob180s54

  Niklas Asker har med sin »osvenska« stil både synts på annonspelare runt om i landet och gjort sig bemärkt med sin debutbok »Second Thoughts« på det amerikanska förlaget Top Shelf.

 12. : : Niklas Asker – Skisser och teckningar s 63–86

  bob180s63

  Niklas Asker har rotat igenom sina arkiv efter intressanta opublicerade bilder, skisser, tuschoriginal med mera – som vi stolt visar upp i denna skissbilaga.

 13. : : Nissei Comi – världsmanga? s 88–93

  bob180s88

  Serieskapare i hela världen har låtit sig inspireras av de japanska serierna, vilket lett till att en ny seriegenre tagit form. Vad den ska kallas för är omtvistat, men ett förslag är »världsmanga«.

 14. : : Roparen – från roman till serie s 94–101

  bob180s94

  Stieg Trenter skrev under 1950- och 60-talen klassiska deckare, med fotografen Harry Friberg som huvudfigur. En del av dessa har filmatiserats, men aldrig inspirerat till tolkningar i serieform, förrän nu.

 15. : : Utvalda höjdpunkter från min resa till Sverige s 102–104

  bob180s102

  Den amerikanske serieskaparen Jeffrey Brown var i Sverige för att lansera sin bok »Fumlig« och efter hemkomst skrev och tecknade han denna betraktelse.

 16. : : Second Thoughts s 106–107

  bob180s106

  Allt fler utländska förlag börjar få upp ögonen för svenska serier. Ett tydligt exempel på detta är Niklas Askers serieroman »Second Thoughts«, utgiven på engelska, men än så länge inte på svenska.

 17. : : Alltid redo att dö för mitt barn & Russinet s 108–109

  bob180s108

  Under 2008 kom två skildringar av hur det är att vänta barn och bli förälder. Vi presenterar en recension ur ett föräldraperspektiv.

 18. : : Nana s 110–111

  bob180s110

  Förlaget lanserar serien »Nana« med beskrivningen »Japans populäraste mangaserie för tjejer genom tiderna«.

 19. : : Döda Paret och deras ”vänner” s 112–113

  bob180s112

  Sällan har en seriebok hyllats så unisont av kritikerkåren som Joakim Pirinens senaste bok »Döda paret och deras ”vänner”«. Bild & Bubbla stämmer in i hyllningskören.

 20. : : Stor bredd på den lilla marknaden s 116–119

  bob180s116

  Det finns något slags etablerad idé om att svenska serier antingen är Åsa-Nisse eller ångestserier, men tittar man på fanzinkulturen så bjuder den på en otrolig bredd.

Bild & Bubbla

Comments are closed.