Seriefrämjandet
Bild & Bubbla nr 174 – Martin Kellermans Rocky (B&B nr 1/2008)

Bild & Bubbla. Martin Kellermans Rocky omslagFinns att köpa i serieaffären.se

Nummer 174 av Bild & Bubbla – Nordens största tidskrift om tecknade serier – är det första i det nya, eleganta, kvadratiska bokformatet. Innehållet spänner över hela bredden av vad seriekonsten kan erbjuda: en intervju med Rockys skapare Martin Kellerman – gjord i serieform; en genomgång av skräckserier från Japan – serier som verkligen skräms; en historisk exposé över 70-årsjubilerande Stålmannen – den ursprungligaste av alla superhjältar; en intervju med den kanadensiske seriejournalisten Guy Delisle – kompletterad med en lång ordlös serie; en intervju med skaparna bakom barnseriefavoriten Katten Nils med mera. Till detta kommer recensioner av utvalda verk, som den kontroversiella Einsteins fru av Liv Strömquist och den rysk-kanadensiska mangaboken Dramacon av Svetlana Chamkova, samt inte minst en stor sektion med skisser och annat opublicerat material av den elegante serieskaparen Knut Larsson.

Innehållsförteckning

 1. : : ”Nya” Bild & Bubbla s 7

  bob174s7

  En kulturtidskrift är som en haj – den måste hela tiden simma för att inte dö. Det går inte att stå stilla på samma ställe för länge för då stagnerar allt och tidningens själ tynar bort, sakta men obönhörligt. Bild & Bubbla har genomgått många faser i sitt fyrtioåriga liv; sett ut på ut på helt olika sätt och inte minst haft mycket varierande innehåll genom åren. Sitter man och tittar på äldre årgångar blir det tydligt hur mycket en tidskrift som Bild & Bubbla speglar sin samtid. Men det var inte bakåt utan framåt jag ville blicka, i denna ledare i det allra första numret av »nya« Bild & Bubbla. Som en fågel Fenix reser sig tidningen igen, i ny skepnad. Vi har tänkt om rejält, tagit fasta på att alltmer information numera förmedlas via Internet (som alltså inte blev en fluga …) och valt att flytta en hel del av det mer tidsbundna materialet dit, närmare bestämt till Seriefrämjandets hemsida (www.serieframjandet.se). Där kommer de löpande recensionerna, nyheterna, samt efter hand även krönikörerna att husera. I tidningen väljer vi att fokusera på de delar som gör sig bäst i tryckt form. Först och främst blir det längre, analyserande artiklar, intervjuer, recensioner med mera, försedda med stora mängder intressant bildmaterial. Precis som innan kommer vi vara så breda som möjligt i vårt urval, och täcka gammalt som nytt, kommersiellt som kulturellt, nationellt som internationellt och så vidare. Vi kommer också satsa på att ha mer serier, såväl serieexempel som anknyter till artiklarna som seriereportage, serieintervjuer, seriekrönikor med mera. Eftersom du nu håller i det första numret behöver jag egentligen inte berätta att vi även gjort om formatet fullständigt, och satsat på en mer kvadratisk form, med en design som skall ge tidningen mer av en bokkänsla. Detta eftersom vi vill se till att Bild & Bubbla kan nå nya läsare via bokhandlare, såväl fysiska som på Internet, men kanske framför allt för att det kändes rätt. Hur mycket denna nya form och detta nya innehåll speglar vår tid just här och nu, ja det lämnar jag till framtiden att bedöma.

 2. : : Att förbjuda eller inte förbjuda … Tintin s 8–9

  bob174s8

  Seriealbumet »Tintin i Kongo« JK-anmäldes för hets mot folkgrupp och skapade en livlig debatt. Skall man förhindra forna tiders rasistiska uttryck från att komma i nya utgåvor, eller lyfta fram dem som varnande exempel?

 3. : : Manga – en global konstform s 10–12

  bob174s10

  Den brittiske seriehistorikern Paul Gravett funderar över hur mangavågen har påverkat seriekulturen i Storbritannien.

 4. : : Bokmässan s 14–15

  bob174s14

  C’est Bon Kultur rapporterar om vad som hände på den senaste upplagan av Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg.

 5. : : SPX08 s 17

  bob174s17

  Lisa Medin berättar om hur det var på årets upplaga av Small Press Expo på Kulturhuset i Stockholm.

 6. : : Rocky – en intervjuserie s 18–26

  B&B omslag.indd

  Martin Kellerman, skapare av serien »Rocky«, intervjuar ofta musiker i serieform. Nu är det dags att vända på rollerna. Rocky (alias Kellerman) blir därför intervjuad i en serie och berättar om vad som händer.

 7. : : Shenzhen, Pyongyang … och sedan världen – intervju med Guy Delisle s 28–42

  bob174s28

  Kanadensaren Guy Delisle är en av få framgångsrika och uppburna seriejournalisterna i världen. Med sina lågmälda självbiografiska reseberättelser har han fångat en stor publik och vunnit otaliga priser.

 8. : : Diane s 43–47

  bob174s43

  En vacker, ordlös serie av Guy Delisle – om hur jägaren kan bli den som blir jagad.

 9. : : Siegel & Shuster – Nördarnas triumf s 49–62

  bob174s49

  Den ursprungligaste av alla superhjältar firar i år 70-årsjubileum. Vi inleder en tvådelad artikelserie om figuren, dess skapare, och den genre som denna innovativa serie gav upphov till.

 10. : : Knut Larsson – teckningar och skisser s 63–86

  bob174s63

  Den elegante serieskaparen Knut Larsson får inviga vårt nya inslag med skisser, tecknar och opublicerat material.

 11. : : J-Horror Manga-style! – introduktion till japanska skräckserier s 88–97

  bob174s88

  Precis som japanska filmer gjort under det senaste decenniet, har skräckserierna återinfört en vitalitet i denna utnötta genre – och bevisat att det verkligen går att skrämmas i serieform.

 12. : : Katten Nils – barnens nya favorit s 98–102

  bob174s98

  Serien om Katten Nils har på kort tid blivit ett av de mest populära inslagen i tidningen Kampratposten. Vi har tagit oss en pratstund med skaparna bakom serien, Johanna Kristiansson och Joakim Gunnarsson.

 13. : : Katten Nils s 103–105

  bob174s103

  Naturligtvis vill vi även visa upp själva serien »Katten Nils«, och här är ett antal avsnitt som visar varför den blivit så populär.

 14. : : 11/9 2001 – före under och efter attackerna s 108–109

  bob174s108

  Den pedagogiska, informativa eller propagandistiska (beroende på hur man ser på innehållet) boken »11/9 2001 – Före under och efter attackerna« skärskådas.

 15. : : Dramacon s 110–111

  bob174s110

  En av de mer udda mangatitlarna på senare tid måste vara rysk-kanadensiska Svetlana Chmakovas »Dramacon«, som ger en inblick i den värld av asiatisk populärkultur så många i västvärlden uppslukats av.

 16. : : Einsteins fru s 112–113

  bob174s112

  Serieboken »Einsteins fru« ställer ett antal sanningar om världen på huvudet, när serieskaparen Liv Strömquist undersöker hur det egentligen är.

 17. : : Fanzine s 114–120

  bob174s114

  Egenutgivna serietidningar av den nya, kommande generationen svenska serieskapare recenseras.

Bild & Bubbla

Comments are closed.