Seriefrämjandet
Bild & Bubbla nr 173 (B&B nr 3–4 2007)

bob173 omslagFinns att köpa i serieaffären.se

Detta stora dubbelnummer är mer späckat än vanligt med artiklar, intervjuer, recensioner och specialskriva serier från Norden. Finland går igen i två av artiklarna: seriedoktorn Helena Magnusson gör en djupdykning i Tove Janssons odödliga ”Mumin” och Ainur Elmgren har tittat närmare på Matti Hagelbergs skröna ”Kekkonen”. Det bjuds även på intervjuer med Kaoru Mori (serieskaparen bakom flickmangan ”Emma”), Charlie Christensen (som återuppväckt ”Arne Anka”), Galago (som just gett ut en engelskspråkig antologi), Jacob Chabot (”Skullboy”), Thomas Olsson (”Rogert”) och den alltid like aktuelle humoristen Jan Stenmark. Under avdelningen kuriosa hittar vi en artikel om reklamserien ”Icander”. Bland krönikorna kan vi läsa om piratserier, indexering, ”lånade” omslag, religion i serier, nostalgi, mecha, amerikanska självbiografier, nordiska serieromaner och fransk-belgiska serier.

Innehållsförteckning

 1. : : Jag, en hemul? s 5

  bob173s5

  De flesta i min generation växte up med och präglades av Astrid Lindgren och hennes verk. För mig var det Tove Jansson som var viktigast, och som lämnade störst intryck. Inte serierna så mycket som böckerna med sina underbara, underliga figurer, magiska stämningar och mångbottnade berättelser. Att jag inte är ensam om detta visar den ständiga ström av nya böcker, avhandlingar, dokumentärer etc. som produceras om Tove Jansson och hennes verk. Nyligen kom till exempel Agneta Rehal-Johanssons utmärkta avhandling "Den lömska barnboksförfattaren", Boel Westins intressanta biografi "Tove Jansson: ord, bild, liv" samt den mer mediokra TV-dokumentären om mumintrollets liv och leverne. Serierna fann jag först senare, och tyckte visserligen de var bra, men långt ifrån lika magiska som böckerna. Det var tydligt, till och med för en så ung läsare som jag var då, att de utspelade sig i ett separat universum från böckerna. Som sådana bestämde jag mig snabbt för att de inte var lika "viktiga". Men deras mer vuxenorienterade historier fascinerade trots allt, och jag plöjde samtliga volymer ett antal gånger på Staffanstorps kommunala bibliotek, innan jag införskaffade mig egna exemplar – som fortfarande står i mitt bibliotek, väl tummade vid det här laget. Som allt Tove Jansson skapade tål också serierna att läsas om, vilket konstant leder till nya insikter. Just nu läser jag dem till exempel högt för min fyraårige son, som ställer de mest underliga frågor om varför figurerna gör som de gör. När jag som barn läste om muminfamiljen och alla deras vänner var det naturligtvis den frie Snusmumriken jag drömde om att vara, även om jag innerst inne visste att jag snarare var mumintrollet eller kanske till och med Sniff. När jag nu som vuxen läser om böckerna högt för mitt barn, inser jag att jag börjar bli en hemul … Puss på er!

  PS: Stort tack till den oefterhärmlige tecknaren Mårdøn Smet, som tillhandahöll det slående omslaget.

 2. : : Dit och tillbaka igen – om Tove Janssons mumintroll s 6–13

  bob173s6

  I över sextio år har Tove Janssons älskade figurer trollbundit läsare världen över. Seriedoktor Helena Magnusson berättar om Muminseriens historia, och sitt eget förhållande till Toves fantasivärld.

 3. : : Mecha – gigantiska robotar s 14–15

  bob173s14

  Kolossala, skinande robotar med enorma krafter, som styrs av små och osäkra tonåriga piloter. Mechagenren är den ultimata powertrippen

 4. : : Kärlek och hembiträden – en intervju med Kaoru Mori s 16–18

  bob173s16

  En intervju med Kaoru Mori, kvinnan bakom den populära flickmangan "Emma". Serien har blivit en stor succé runt om i världen och till och med banat väg för en rad caféer som hämtat inspiration från dess viktorianska klädmode.

 5. : : På andra sidan godbitar ur utgivningen i USA s 19

  bob173s19

  Tre självbiografiska serieromaner, av tre amerikanska kvinnor.

 6. : : Jan Stenmark – Lugn, det finns härinne alltihop s 20–23

  bob173s20

  Med sina säregna bilder underhåller och förundrar Jan Stenmark sina läsare. Nu har Bild & Bubbla nöjet att presentera en intervju med den underfundiga humorns mästare.

 7. : : Identifikation eller nostalgi s 24–25

  bob173s24

  Kulturskribenten Patrik Grive om Kronblom och 91:an - seriernas dilemma

 8. : : Jacob Chabot produktiv fanboy s 26–30

  bob173s26

  Vad får man om man placerar en hyperintelligent apa, en avancerad robot och en maktgalen företagsledare i grundskolemiljö? Svaret är givetvis »The Mighty Skullboy Army«. Seriens skapare Jacob Chabot berättar om sina olika serieprojekt.

 9. : : The Mighty Skullboy army! s 31–34

  bob173s31

  Första gången på svenska! Första gången i färg! Första gången i framtiden!

 10. : : Amatörserier granskas och bedöms s 36–38

 11. : : Rapport från Paris, maj 2007 s 40–41

  bob173s40

  Serietecknaren Knut Larsson reste i våras ner till Medelhavet och stannade på vägen till i Paris. Här nedan skriver han om sina upplevelser.

 12. : : Arne Anka – En fågel fenix s 42–46

  bob173s42

  Vi trodde att den snabbkäftade ankan var död och begraven för all framtid. Vi trodde att hans bitska samhällskritik hade gått förlorad tillsammans med de välformulerade förolämpningarna. Vi trodde fel.

 13. : : Vår man på nätet s 48–49

  bob173s48

  Det är flerorganisationer än Seriefrämjandet som dokumenterar och forskar om serier. På internet finns Grand Comic-Book Database (ofta förkortat GCD).

 14. : : Urho Kaleva Kekkonen – President, landsfader, seriehjälte s 50–53

  bob173s50

  Matti Hagelberg skrapar nytt liv i den finska presidenten. Med praktverket »Kekkonen« förser han läsarna med både underhållande skrönor och en snabbkurs i finsk politik.

 15. : : Lånelådan – Motiv vi sett förut: Fantomer, Fantomer, Fantomer s 54–55

  bob173s54

  Den vandrande vålnaden går igen, på ett annorlunda sätt.

 16. : : Icander s 56–59

  bob173s56

  Lär känna den rekorderlige handlaren Icander. En man som inte ens låter en militärtjänstgöring stoppa hans behov av att betjäna ICA:s kunder efter bästa förmåga.

 17. : : Kult och ockult i Nemi s 60

  bob173s60

  Bild & bubbla skärskådar Nemi, en serietidning där humor samsas med skräck och cynism.

 18. : : Recensioner s 62–75

 19. : : From the shadow of the northern lights – Svenska alternativserier på export s 76–77

  bob173s76

  Den klassiska svenska serieantologin slår på stort och ger ut en internationell engelskspråkig version. Vi tar en närmare titt på tidningens senaste inkarnation.

 20. : : Amen va Fan s 78–79

 21. : : Anmeldelser s 80–82

  bob173s80

  Norskspråklige utgivelser dissekeres

 22. : : De gamla giganterna dansar än s 84–85

  bob173s84

  Bial, Boucq, Bourgeon, Tardi – var tog de alla vägen? Ser man till den svenska utgivningen försvann de från kartan för länge sedan, men man behöver bara ta en tripp över sundet för att se att så inte är fallet.

 23. : : ISV 2007 s 86–87

  bob173s86

  Missade du den stora seriefestivalen »I Seriernas Värld 2007«? Bara lugn här kommer rapporten!

 24. : : Port s 88–98

  bob173s89

  Läs det vinnande bidraget från Seriefrämjandets Stora Serietecknartävling.

 25. : : Rogert s 100–103

  bob173s100

  Med en suverän blandning av humor, melankoli och ren elakhet gör Thomas Olsson en av Sveriges roligaste serier.

 26. : : Nordiska Serieromaner – Ett omöjligt projekt? s 104–105

  bob173s104

  Att göra en så kallad serieroman tar lång tid och kräver ett stort engagemang, då den ekonomiska ersättningen ofta är minimal. Detta till trots börjar det dycka upp nordiska serieromaner.

 27. : : Lämna Gud i fred s 106–107

  bob173s106

  I sverige är han mest känd för den egna skapelsen (Whisper), men Steven Grant har skrivit för alla de amerikanska storförlagen. I gästkrönikan förklarar han varför han tycker att man inte ska använda Gud och djävulen som seriefigurer.

 28. : : Vykort från Helsinki s 108–109

  bob173s108

  C’est Bon Kultur rapporterar från den stora seriefestivalen i Helsinki.

 29. : : Redaktionen s 112

Bild & Bubbla

Comments are closed.