Seriefrämjandet
Bild & Bubbla nr 172 (B&B nr 1–2/2007)

bob172 omslagFinns att köpa i serieaffären.se

Som sig bör är detta dubbelnummer av Bild & Bubbla späckat med artiklar om serier från världens alla hörn och genrer. Vi bjuder på en artikel om Junko Mizuno, analyserar klassikern ”Little Orphan Annie”, ger en inblick i svenska Åsa Ekströms vistelse på en seriestudio i Japan, diskuterar rasistiska bilder i serien ”Spirous äventyr”, presenterar den svenske debutanten Henrik Bromander, undersöker den finske tecknaren Matti Hagelbergs storverk ”Kekkonen”, tar reda på vad dansken Peter Madsen har för sig nuförtiden, presenterar norrmannen Tore Knutsen, tittar närmare på den underliga sextiotalsserien ”Mickey Mouse Super Agent” och så vidare. Som vanligt också krönikor nischade på ämnen som seriebloggar, USA och seriebutiker. Det bjuds dessutom på ovanligt många serier, många av dem gjorda speciellt för Bild & Bubbla, av bland annat Junko Mizuno, Jamil Mani, Natalia Batista, Åsa Ekström, Sofia Olsson, Henrik Bromander och Per Madsen.

Innehållsförteckning

 1. : : Sent skall syndaren vakna s 5

  bob172s5

  Så var vi där igen. Ett dubbelnummer, extremt sent utkommit. Detta har inträffat tidigare, såväl under min tid som redaktör som tidigare under tidningens snart fyrtioåriga existens (varav jag och en av mina nuvarande medredaktörer Jakob Hallin i år faktiskt varit med i tio). Att göra en tidskrift av Bild & Bubblas omfång och med den ambitionsnivå som vi gärna håller blir det lätt svåröverkomligt med jämna mellanrum. Lägg därtill att etableringen av vårt hjärtebarn Seriecenter i Malmö tagit mycket tid och ork och resultatet har blivit en ordentlig försening.

  Men nu håller du alltså det senaste, dubbeltjocka numret av Bild & Bubbla i din hand, och jag måste säga att jag är mycket stolt över det. Vi presenterar här så olika saker som min absoluta favorit-mangaka, Junko Mizuno, analyserar klassikern »Little Orphan Annie«, ger en inblick i svenska Åsa Ekströms vistelse på en seriestudio i Japan, diskuterar rasistiska bilder i serien »Spirous äventyr«, presenterar den svenske debutanten Henrik Bromander, undersöker den finske tecknaren Matti Hagelbergs storverk »Kekkonen«, tar reda på vad dansken Peter Madsen har för sig nuförtiden, presenterar norrmannen Tore Knutsen, tittar närmare på den underliga sextiotalsserien »Mickey Mouse Super Agent« och så vidare. Just så brett och allomfattande som Bild & Bubbla skall vara, med tanke på att det är den enda tidskriften om tecknade serier i Sverige.

  Och vi nöjer oss naturligtvis inte med det. Vi jobbar just nu hårt på att producera de kommande numren, och se till att de blir minst lika intressanta. Eller vad sägs om intervjuer med serieskapare som Martin Kellerman, Charlie Christensen, Loka Kanarp, Joann Sfar, Trina Robbins och Malin Biller, artiklar om den nya japanska serien »Emma«, Tove och Lars Janssons klassiska »Mumin«, japanska skräckserier, den feministiska sexseriesatsningen Femisex, med mera, med mera. Så se fram emot många nya och spännande möten i Bild & Bubbla framöver!

  Puss på er!

 2. : : Junko Mizuno – grotesk sötnos s 6–11

  bob172s6

  I Junko Mizunos serier går det groteska hand i hand med det äckelsöta. Egensinniga tolkningar av klassiska sagor som »Hans och Greta« och »Askungen« har gett Mizuno en mängd beundrare över hela världen.

 3. : : Nobues show s 12–17

  bob172s12

  En serie om krossade hjärtan, skönhetsoperationer och tittarsiffror.

 4. : : Spirou i mörkaste Afrika s 18–23

  bob172s18

  Serien »Tintins äventyr« blev nyligen hårt kritiserad för den föråldrade synen på afrikaner i albumet »Tintin i Kongo«. Men hur är det egentligen med den närbesläktade serien »Spirous äventyr«?

 5. : : Henrik Bromander – en modern sagoberättare s 24–28

  bob172s24

  I många år har han varit en av Sveriges flitigaste fanzinproducenter. Med två album och ett oräkneligt antal serienoveller i ryggen är Henrik Bromander en av våra mest spännande serieskapare.

 6. : : Dammen och näckrosorna s 29–32

 7. : : Amatörserier granskas och bedöms s 34–36

 8. : : Fredrik i gamla världen – Nordisk serieutgivning s 37

  bob172s37

  Matthias Wivel och Thomas Thorhauge fortsätter sitt oförtröttliga korståg för en mer konstnärlig syn på serier i Danmark, nu senas med antologin(Blaek).

 9. : : Little orphan Annie s 38–47

  bob172s38

  Vad får man om man korsar en föräldralös flicka, en miljonär och ett land i kris? Svaret är givetvis »Little orphan Annie«, en av de mest populära amerikanska strippserierna genom tiderna.

 10. : : På andra sidan – Godbitar ur utgivningen i USA s 48–49

  bob172s48

  Efter några nummer frånvaro är USA-krönikan är tillbaka i B&B, hädanefter författad av Simon Wigzell. Inledningsvis blir det några kortare nedslag bland det intressantaste, men inte nödvändigtvis de bästa, som publicerats i USA under den senare hälften av 2006

 11. : : Peter Madsen s 50–57

  bob172s50

  Sedan debuten med »Vargen är lös« har han varit en av skandinaviens mest populära serieskapare. Nu är Peter Madsen tillbaka med det nya Valhall-albumet »Muren«.

 12. : : RUM s 58–63

  bob172s58

  Den som trodde att Peter Madsen bara gjorde serier om gudar och vidunder hade fel, väldigt fel.

 13. : : Vår man i San Fransisco s 64

  bob172s64

  Vår man i Bryssel beger sig till San Francisco och botaniserar bland seriebutikerna.

 14. : : Tore Knutsen Sampler sin egen serieverden s 66–67

  bob172s66

  Möt den hårdkokte serietecknaren som helt lämnat ritbordet till förmån för dataskärmen.

 15. : : Verkligheten och Musse Pigg s 68–70

  bob172s68

  Att blanda verkligheten och Disneys seriemenageri var ett intressant serieexperiment som inte fungerade särskilt bra.

 16. : : Finemang s 72–73

  bob172s72

  Sofia Ohlsson ger oss en inblick i sin alltid lika kreativa vardag.

 17. : : Svenska serier granskas och bedöms s 74–89

 18. : : Hellboy s 90–93

  bob172s90

  Stora monster, mystiska slottsruiner och ondskefulla nazister med något skumt i görningen. Med »Hellboy« skapade Mike Mignola serien han alltid drömt om att få teckna.

 19. : : Vår man på nätet serier på internet s 94–95

  bob172s94

  Bloggen har blivit var mans egendom för att sprida ideer, skvaller och åsikter – eller bara för att uppmärksamma roliga länkar och bilder. I denna krönika bjuder vi på smakprov från två serieskapares bloggar.

 20. : : Big in Japan? – Åsa Ekströms bakvända karriär i Mangans förlovade land s 96–99

  bob172s96

  Sedan flera år tillbaka räknas Åsa som sveriges största mangatecknare. För tillfället befinner hon sig i Tokyo där hon arbetar som assistent på en av stadens många mangastudios. Bild & Bubblas utsände har träffat henne på plats.

 21. : : Mangastudion s 100–105

  bob172s100

  Åsa Ekström delar med sig av sina erfarenheter från det japanska arbetslivet.

 22. : : Pen-Con s 106–107

  bob172s106

  Natalia Batista och Alice Engström rapporterar från mangafestivalen i Stockholm.

 23. : : Mocca 2007 s 110–111

  bob172s110

  C’est Bon Kultur har besökt årets seriefestival i New York. Missade du den? Bara lugn, läs serien istället.

 24. : : Redaktionen s 112

  bob172s112

  Äntligen (?) avslöjas det hur saker och ting egentligen går till på denna tidnings redaktion!

Bild & Bubbla

Comments are closed.