Seriefrämjandet
Bild & Bubbla nr 169 (B&B nr 3–4/2005)

bob169Finns att köpa i serieaffären.se

I detta dubbelnummer uppmärksammas nostalgivågen inom serieutgivningen med bland annat en intervju av Björn Wahlberg om nyutgåvorna av ”Tintins äventyr” och en artikel om en annan europeisk serieklassiker, ”Blake och Mortimer”. Amerikanska klassiker diskuteras i en USA-krönika om nya samlingsvolymer och en tillbakablick på serien ”Alley Oop”. Nutiden representeras av Li Österberg, som intervjuas i detta nummer, och en längre artikel om det japanska tecknarkollektivet CLAMP som tagit serievärlden med storm. Seriefrämjandet har nyligen flyttat i Seriecenter i Malmö – så givetvis har vi gjort ett reportage om lokalerna och de olika aktörerna. Som vanligt innehåller Bild & Bubbla även recensioner, fanzinbedömningar och krönikor om exempelvis webbtidningar, nedladdning, brittiska alternativserier och nordisk albumutgivning. Dessutom bjuder vi på två exklusiva serier av Malin Biller och Patrik Norrman.

Innehållsförteckning

 1. : : Två trender s 5

  bob169s5

  Det verkar finnas två trender vad gäller utgivning av tecknade serier i Sverige just nu. Den ena är framgångarna för mangan, de japanska serierna, som framför allt fångar den yngre generationen. Den andra, minst lika tydliga, trenden är den utgivning som vänder sig till de äldre läsare som var med antingen på 50-talet när serietidningarna kom till Sverige, eller på 70-talet då seriealbumen introducerades. Till 40- och 50-talisterna ges det idag ut faksimilutgåvor av ärevördiga tidningar som Kalle Anka & C:o och Fantomen i tjusiga inbundna volymer att sätta i bokhyllan. Till 60- och 70-talisterna återutger man klassiska albumserier som »Asterix«, »Tintin« och »Lucky Luke«, också ofta i mer påkostade volymer med hårda pärmar, artiklar om serierna och deras skapare med mera.
  I det här numret uppmärksammar vi ett par projekt i denna nostalgivåg inom serieutgivningen. För det första är det nyöversättningen av »Tintins äventyr«, som har dominerat nyheterna den senaste tiden. Att man från förlagets håll nyöversatt denna klassiker med så stor möda och omsorg tyder på en respekt för seriekonsten – vilket är glädjande. Den stora försäljningsframgång man fått genom att återigen ge ut serien i det billigare albumformatet betyder troligtvis också att »Tintins äventyr« finner läsare även i den yngre generationen, något serien verkligen förtjänar.
  Ett annat projekt i denna kategori som tyder på en växande respekt för seriekonsten från förlagens håll är »Carl Barks samlade verk«. Denna lyxutgåva av en annan nittonhundratalsmästares verk är visserligen inte nyöversatt, men allt annat i produktionen andas omsorg och vördnad.
  Jag måste erkänna att jag gärna hade sett att de svenska förlagen ägnade lika mycket energi åt att översätta åtminstone en del av alla de nya och spännande serier som görs runt om i världen, inte minst nere i Europa. Det är dock glädjande att se hur seriekonsten mer och mer blir en accepterad del av vår (fin)kultur, och behandlas därefter.

 2. : : Med Tintin i blodet – en intervju med Björn Wahlberg s 6–13

  bob169s6

  I samband med Tintins 75-årsjubileum år 2004 lanserades Tintin-albumen i en ny svensk översättning som gör Hergé rättvisa. Bild & Bubbla har intervjuat initiativtagaren och översättaren Björn Wahlberg – Tintinentusiast ut i fingerspetsarna.

 3. : : Imperiets söner – »Blake och Mortimer« då och nu s 14–21

  bob169s14

  Under det senaste decenniet har den klassiska fransk-belgiska äventyrsserien »Blake & Mortimer« genomgått en renässans med flera nya kreatörsteam. Benni Bødker presenterar här den i Belgien omåttligt populära serien och dess långa historia.

 4. : : CLAMP – Seriekollektivet som tog Japan med storm s 22–26

  bob169s22

  Det kvinnliga seriekollektivet CLAMP tog Japan med storm. I Sverige och Norge kan vi läsa »Chobits« i Manga Mania, men CLAMP har otaliga andra strängar på sin lyra. Bild & Bubbla har tittat närmare på den framgångsrika kvartetten.

 5. : : Nyutgåvorna haglar s 28–29

  bob169s28

  Vampyrer i lite annan tappning, snabbdragande prisjägare i vilda västern, vikingar i nya världen och lite kärrlek i nutid. Vad mer kan man begära

 6. : : Avigserier s 30–33

  bob169s30

  Amatörserier granskas och bedöms.

 7. : : Alley Oop – grottman i tiden s 34–41

  bob169s34

  Av de många äventyrsserier som uppstod i början på trettiotalet var »Alley Oop« en av de mest innovativa. Läs historien om den framfusige grottmannen som blev tidsresenär och hans skapare Vince T. Hamlin.

 8. : : Seriekrönikkan s 42–43

  bob169s42

  Malin Biller berättar som bara hon kan sagan om flickan som ville ha kuk

 9. : : Forandringstegn – visioner om seriernas framtid s 44–45

  bob169s44

  Boken »Forandringstegn – de nye tegneserier« har fått stor uppmärksamhet i Danmark. Den utsågs till »Årets bogarbejde 2004«, och danska kritiker har öst beröm över den. Knut Larsson ger här sin syn på detta omtumlande verk.

 10. : : Brittiska alternativserier s 46

  bob169s46

  Det kommer mycket intresant från de brittiska småförlagen just nu. Stig Olsen rekommenderar serier, förlag, festivaler och webbsidor.

 11. : : Fredrik i gamla världen s 48–49

  bob169s48

  Danska seriealbum i en klassisk europeisk albumtradition.

 12. : : Tegneserieromaner – Striper som strekker seg lenger s 50–57

  bob169s50

  Morten Harper diskuterar ingående de moderna norska serieromanerna och deras produktionsvillkor. »Olaf G«, »Miranda«, »Varg Veum« och »Homo Norvegicus« är bara några av de många nya, spännande norska serierna som belyses i denna artikel.

 13. : : Nedladdning hot eller möjlighet s 58–59

  bob169s58

  I det här numret är det nystart för gästkrönikan där olika röster får komma till tals om serier. Först ut är Rich Johnston, författare till den populära skvallerspalten Lying in the Gutters. Allt fler serier laddas ner från nätet, är det månne dags för en seriernas itunes?

 14. : : Flickan som bara ville rita – en intervju med Li Österberg s 60–69

  bob169s60

  Sedan debuten 1998 har Li Österberg etablerat sig som en av de intressantare unga svenska serieskaparna och en tecknarbegåvning av rang. Hon och manusförfattaren Patrick Rochling berättar här ingående om sina serier och om serieskapandets villkor.

 15. : : Nya svenska webbtidningar s 70

  bob169s70

  Den här gången tittar vi närmare på de nya svenska webbtidningarna Komika Magasin och Babian. Och här är det frågan om helt lagliga nedladdningar.

 16. : : Recensioner s 72–82

 17. : : Anmeldelser s 84–87

 18. : : Seriefrämjandets Seriecenter – husesyn på en unik institution s 88–91

  bob169s88

  Ett bildreportage från Serieframjandets Seriecenter, som ligger i Kulturhuset Mazetti i Malmö och inne håller allt från seriekurser för barn och ungdom till ateljeplatser för professionella serieskapare, förbundskansli för Seriefrämjandet med mera.

 19. : : Nyheter s 92–110

  bob169s92

  Serienyheter från hela världen

 20. : : Patriks serie s 112

  bob169s112

  Patrik Norrman har ordet.

Bild & Bubbla

Comments are closed.