Seriefrämjandet
Bild & Bubbla nr 168 (B&B nr 2/2005)

bob168 s1Finns att köpa i serieaffären.se

Innehållsförteckning

 1. : : Manga! s 5

  bob168s5

  Jag kan ibland bli ganska blasé på serier i största allmänhet och tycka att det mesta i serieväg är oinspirerat och ganska ointressant. Det var därför med stor glädje som jag för några år sedan upptäckte de japanska serierna. Inte så att de är så mycket bättre – en stor del av de japanska serierna är naturligtvis som alla kulturyttringar skräp – nej, det var något annat som tog tag i mig. Först var det helt enkelt det faktum att jag insåg att det fanns en vit fläck på seriekartan, ett outforskat område att ohämmat kasta sig in i och uppleva. Bara det var spännande. Men efter hand som jag läste allt mer, både bra och dåligt, var det ett par saker som slog mig. För det första var det den upptäckarglädje som de japanska serierna inbjuder till i form av en förståelse för det japanska samhället och det sätt som man tänker på i Japan. Det rör sig oftast om små skillnader i hur figurerna i serierna agerar som sammantaget avslöjar djupgående skillnader i hur man upplever världen. Det sägs att vi alla lever i olika, subjektivt upplevda världar, och detta blir för en svensk läsare tydligt när man läser serier från andra sidan jordklotet. Jag som är intresserad av historia, sociologi, samhällsvetenskap med mera fann, och finner, detta fascinerande; som ett fönster rakt in i en folksjäl. För det andra var det den energi, den berättarkraft som driver nästan alla japanska
  serier som jag fått tag på. Trots den ofta extremt höga arbetstakten verkar serieskaparna i Japan ha roligt när de skapar sina alster – något som jag ibland undrar om vi inte tappat bort. Serier i väst är oftast antingen av det djupa, svåra och kulturella slaget, eller av kommersiell, målgruppsanpassad natur, och sällan möts de två. I Japan verkar man inte bry sig om denna distinktion utan skapar serier som både underhåller och förmedlar skaparens konstnärliga intentioner. Nåväl, detta nummer innehåller ett par artiklar med manga-anknytning, och jag hoppas att du som inte har provat på japanska serier än blir inspirerad och kastar dig in i denna spännande nya värld!

 2. : : Manga så in i Norden s 6–13

  bob168s6

  Plötsligt fanns de överallt! Mangaserierna har de senaste åren slagit igenom på bred front i Norden, men vägen dit har varit längre än de flesta tror. Bild & Bubbla berättar historien om hur mangan erövrade den nordiska seriemarknaden.

 3. : : Det vackra, det kusliga – Samtal med Anke Feuchtenberger s 14–19

  bob168s14

  Anke Feuchtenberger växte upp i Östtyskland och läste inga serier som barn. När hon som vuxen gör serier är det från ett utpräglat konstperspektiv. Med sina drömlika, suggestiva serier har hon etablerat sig som en av serielyrikens pionjärer.

 4. : : Kan vi stole på Volle – faktategner med lyvekors s 20–21

  bob168s20

  Karstein Volles omdiskuterade pseudodokumentära dagspresserie »Fakta fra verden« finns nu samlad i bokutgåva i Norge, »Kors på halsen«. Morten Harper har intervjuat upphovsmannen till den prisbelönta serien.

 5. : : Kapten Stofil – nostalgins förkämpe s 22

  bob168s22

  Superhjälten och bakåtsträvaren Kapten Stofil talar till en hel generation. Joakim Lindengren har skapat en serie där nostalgin står i medelpunkten.

 6. : : Kishako – sportreportern s 24–28

  bst 01 2005 21-28.indd

  Svenskproducerade kommersiella serier i mangastil är något nytt. Att serietidningen Buster satsar på en ny svensk sportserie i mangastil, »Kishako – sportreportern«, förtjänar därför att uppmärksammas. Bild & Bubbla har intervjuat trion bakom serien.

 7. : : Achdé s 30–31

  bob168s30

  Serielegenden Morris gick ur tiden härom året, men hans skapelse Lucky Luke lever vidare, även om han bytt ut cigarettstumpen mot ett halmstrå. Paw Mathiasen intervjuar Achdé – tecknaren som är Lucky Lukes framtid.

 8. : : Flamländska Serier 2 – alla de andra s 32

  bob168s32

  Förra gången tog vi en titt på Studio Vandersteen,, vars betydelse för serielivet i Flandern inte kan överskattas, men det finns även många andra flamländska serier med lång publiceringshistoria och stora upplagor.

 9. : : Recensioner s 35–40

 10. : : Anmeldelser s 41–42

 11. : : s 44–45

  bob168s44

  Nickan Jonasson delar med sig av sina tankar om att arbeta som frilansande serietecknare.

 12. : : Filmer på nätet s 47

  bob168s47

  ett fenomen som uppstått i USA under senare år är så kallade fanfilms, amatörfilmer baserade på redan existerande serier.

 13. : : Flash Gordon – Romeventyr i stjerneklasse s 48–55

  bob168s48

  Rymdhjälten Blixt Gordon börjar bli lite till åren. Dagspresserien kör nu enbart äldre episoder i repris, men i Norge är han aktuell med en egen volym i Egmonts klassikerserie. Jostein Hansen berättar seriens sjuttioåriga historia.

 14. : : Japsen i speglen s 56–57

  bob168s56

  varför har mangafigurer blont hår och stora runda ögon? Det ser ju västerländskt ut!

 15. : : Avigserier s 58––60

  bob168s58

  Egentillverkade serietidningar från Sveriges avlånga land recenseras och kritiseras.

 16. : : Fredrik i gamla världen s 62–63

  bob168s62

  H.C. Andersen fyller 200 år och ett antal serier har utkommit på grund av detta.

 17. : : Nyheter s 64–76

  bob168s64

  Serierelaterade nyheter från Norden, Europa och övriga världen presenteras.

Bild & Bubbla

Comments are closed.