Seriefrämjandet
Bild & Bubbla nr 167 (B&B nr 1/2005)

bob167 omslagFinns att köpa i serieaffären.se

Innehållsförteckning

 1. : : Seriefeminism? s 5

  bob167s5

  Vi tog för ett tag sedan ett beslut om att i görligaste mån undvika temanummer av Bild & Bubbla – helt enkelt eftersom vi hellre vill försöka erbjuda varje läsare någonting för just henne eller honom i varje enskilt nummer. Trots det kan jag se att detta nummer delvis har fått ett tema helt av sig själv, och det är kvinnornas plats i den konstart och den bransch som vi bevakar. Inte så att hela tidningen handlar om det, men en försvarlig del.  Att kvinnor, precis som på så många andra områden i samhället, är underrepresenterade i seriebranschen är ingen nyhet och troligtvis en av de faktorer som gjort att serierna så länge marginaliserats. Om man till exempel jämför med barnboksbranschen, där en majoritet av såväl redaktörer som skapare är kvinnor, blir situationen tydlig. Svenska barnbokskreatörer ligger långt framme i den internationella utvecklingen och svenska barnböcker är sedan länge en stor exportvara. Jämfört med det måste jag tyvärr medge att de svenska serierna ligger långt efter. Detta är dock på väg att förändras, något som avspeglas i detta nummer.
  Den inledande artikeln om det underbara fenomenet »neminism«, hur unga kvinnor inspireras av Lises frispråkiga och fritänkande huvudfigur Nemi, är ett tecken så gott som något på att nånting är på väg att ske. Artikeln om Modesty Blaise, en av de första och mest populära av de få starka kvinnliga huvudpersonerna i tecknade serier, samt artikeln om hennes medsystrar i den brittiska serietraditionen, belyser den historiska aspekten av detta fenomen. Intervjun med Nina Hemmingsson och Sara Olausson, två kvinnliga serieskapare från den nya generationen, visar på vart vi är på väg. Slutligen handlar detta nummers seriekrönika av Jonna Björnstjerna och Stina Hjelm om hur de saknade kvinnliga förebilder i serierna när de växte upp. Som sagt var detta inte ett medvetet tema utan bara något som uppstod. Ämnet är dock mycket intressant och jag hoppas fler artiklar med någon form av feministisk vinkel. Har du en idé så hör av dig!

 2. : : Neminismen s 6–11

  bob167s6

  Norska Lise Myhres »Nemi« har på några få år gått och blivit en av Nordens mest populära serier. Huvudfigurens självsäkra och utagerande personlighet
  inspirerar dessutom många läsare, inte minst bland unga tjejer.

 3. : : Buddha och Seriernas Gud s 12–15

  bob167s12

  I Europa har vi Hergé. I USA har de Carl Barks. I Japan har
  de Osamu Tezuka, och nu ges ett av hans absolut viktigaste verk ut på engelska.

 4. : : Hjälp! s 16–19

  bob167s16

  Att två serieskapare samsas i en seriebok utan att f ör den skull samarbeta i serierna är ovanligt. Men så tillhör också Sara Olausson och Nina Hemmingsson de mer ovanliga och egensinniga i den nya generationen av svenska serieskapare. B&B tar sig ett snack med skaparna bakom den nya serieboken

 5. : : Fenomenet Finn och Fiffi och Studion Vandersteen s 20–21

  bob167s20

  När man tänker på belgiska serier, handlar det f örst och främst om de franskspråkiga, men Flandern (den del av Belgien där man talar holländska) har också en rik serietradition. Det är särskilt ett namn som måste nämnas när man pratar om flamländska serier – Willy Vandersteen (1913–1990), som personligen och genom sin studio har dominerat det flamländska serielandskapet i mer än ett halvsekel.

 6. : : I brödstället s 22

  bob167s22

  Alla serietidningar står inte i serieställen. En del kan man hitta på de mest underliga platser i en vanlig matbutik; som till exempeli kexpaket.

 7. : : Arvet efter Rune –en intervju med Rune Andréassons söner s 24–26

  bob167s24

  Rune Andréasson lämnade efter sig ett antal folkkära figurer som Bamse, Lille Skutt, Skalman och Pellefant. Idag är det hans söner Dan och Ola som
  har hand om familjeföretaget och för arvet vidare.

 8. : : Bamseredaktionen s 28–30

  bob167s28

  Tidningen Bamse är unik. Med den största upplagan för en serietidning i Sverige läses denna nu drygt 30 år gamla tidning av i stort sett alla svenska barn, samt många i Finland och Norge – och allting sköts av en tätt sammanhållen redaktion i Malmö.

 9. : : Shoujo mangas stora diva Riyoko Ikedas livsverk s 32–33

  bob167s32

  Riyoko Ikeda intar en hedersplats bland de »stora obekanta« som har inspirerat serietecknare och animatörer världen över. Hon dyrkas dock öppet i Japan – och Italien!

 10. : : Avigserier s 34–35

  bob167s34

  Amatörserietidningar med allt från serieskolealster till manga recenseras.

 11. : : Recensioner s 36–40

 12. : : Anmeldelser s 41–42

 13. : : Will Eisner 1917–2005 – en av de sista riktigt stora s 44–45

  bob167s44

  Det finns en handfull personer som på avgörande sätt påverkat de tecknade seriernas utveckling under 1900-talet. En av dem var Will Eisner. Denne gigant har nu gått ur tiden, och vi tecknar ett porträtt av honom och hans karriär.

 14. : : Två Svenka seriesajter s 47

  bob167s47

  Nickan Jonassons underhållande »Smakfascisten« och Niklas Askers realistiska serier om relationer tillhör gräddan av de svenska serier man kan hitta på nätet.

 15. : : Modesty Blaise s 48–51

  bob167s48

  Modesty Blaise var i egenskap av en tuff, självständig kvinna på många sätt en föregångare när hon gjorde sin debut på 60-talet. I Sverige är figuren enormt populär och det kommer ständigt nya utgåvor med serier, böcker, filmer med mera.

 16. : : Modestys medsystrar s 52–53

  bob167s52

  »Modesty Blaise« framhålls ofta som en förebild med en stark kvinna i huvudrollen, men skapades i en brittisk tradition av dagspresserier som gick ut på att visa upp kvinnor lättklädda eller helt nakna så ofta som möjligt.

 17. : : Fredrik i gamla världen s 54–55

  bob167s54

  Det sägs att man inte kan bli profet i sin egen hemstad, men den danske serieskaparen Peter Snejbjerg, som i många år haft en mycket framgångsrik internationell karriär, börjar nu faktiskt även bli utgiven på sitt eget modersmål.

 18. : : Kvinnliga Förebilder s 56–57

  bob167s56

  Jonna Björnstjerna och Stina Hjelm om avsaknaden av kvinnliga förebilder i serierna.

 19. : : Kalendern s 58–59

  bob167s58

  Serie-evenemang i Norden

 20. : : Nyheter s 60–76

  bob167s60

  Serienyheter från hela världen

 21. : : Patrik s 80

  bob167s80

  Patrik Norrman funderar kring skapandets innersta väsen.

Bild & Bubbla

Comments are closed.