Seriefrämjandet
Bild & Bubbla nr 166 (B&B nr 3–4 2004)

bob166 omslagFinns att köpa i serieaffären.se

Innehållsförteckning

 1. : : Seriejournalistikens lov s 5

  bob166s5

  Efter att ha läst, begrundat och i praktiken levt med Joe Saccos serier i ett antal månader för att kunna skriva den artikel som återfinns i början av detta nummer, kan jag inte låta bli att dela med mig av en känsla av optimism angående seriemediets potential som jag inte har känt på bra länge. Mellan varven tröttnar jag nämligen på serier fullständigt. Jag skriver om serier, håller föredrag om serier, undervisar om serier och så vidare – och ibland kan det bara bli för mycket. En tom känsla av att man redan sett allt, hört allt och läst allt infinner sig. Men så kommer det något som får en att känna att det är någonting magiskt med denna konstform ändå; någonting som inte går att definiera, men som lyfter den över andra konstarter. För mig var det upplevelsen av att dras in i Saccos krigsberättelser och verkligen uppleva det han upplevt, samtidigt som jag fick en insikt i ett antal konflikter som rapporter i tidningar och TV-program inte hade lyckats förmedla. Att, som han, på ett medryckande och övertygande sätt levandegöra svåra och tunga berättelser utan att förfalla till enkla och publikfriande knep är imponerande. Kanske har det att göra med att jag sympatiserar med Saccos åsikter om världen, om Israelkonflikten med mera, men det är ändå någonting med just hans sätt att presentera sina historier i ord och bild som fascinerar mig. Visst, hans böcker når kanske inte lika många som till exempel CSN, eller för den delen Michael Moores filmer och böcker. Men de säljer stadigt och når hela tiden nya läsare. Och för varje bok han gör finner nya läsare också hans tidigare alster. Trägen vinner. Det enda pinsamma är väl att trots att vi på Bild & Bubbla är sena med att ta upp denne gigant på seriehimlen, så har fortfarande inte en enda av Saccos böcker utkommit på svenska. Och när får vi för den delen en svensk  seriejournalist värd namnet? Jaha, så var man då nere på jorden igen ... Men unna dig samma resa som jag och läs ett antal av Saccos verk. Det är en spännande resa – väl värd att ge sig av på.

 2. : : I Orwells fotspår – seriejournalisten Joe Sacco s 6–13

  bob166s6

  Seriejournalistik har blivit ett inneord, trots att förvånansvärt få serieskapare ägnar sig åt denna genre. Mannen som helt på egen hand etablerat begreppet seriejournalistik, med kritikerrosade verk som »Palestine«, »Safe Area Gorazde« och »The Fixer«, är globetrottern Joe Sacco.

 3. : : Nya Spiroou-skapare – tar sig vatten över huvudet? s 14–15

  Spirou 47 cover swe

  Efter ett antal år är det dags för ett nygjort album i den klassiska belgiska serien »Spirous äventyr«. Skaparteamet Jean-David Morvan och José-Luis Munuera har släppt sitt första album, som på svenska kommer att heta »Paris under vatten«.

 4. : : Lucky Luke i sadeln igen s 16–26

  bob166s16

  Serien om mannen som skjuter snabbare än sin egen skugga, den fransk-belgiska västernklassikern »Lucky Luke«, är just nu dubbelt aktuell med såväl återutgivning som nyutgivning på svenska. Det är dags för en ordentlig presentation av denna serieklassiker.

 5. : : Fredrik i gamla världen s 27

  bob166s27

  Recensioner av den gamle franske mästaren Jacques Tardis senaste
  serieböcker.

 6. : : Blankets s 28–30

  bob166s28

  »Blankets« är en varm och mänsklig historia om kärlek, familjerelationer och religion, en serieroman på hela 600 sidor som av en enad kritikerkår utsetts till den bästa amerikanska serien från förra året. Vi ger er en intervju med serieskaparen bakom storverket: Craig Thompson.

 7. : : Systrarna Adbåge s 32–39

  bob166s32

  En diskussion med de produktiva tvillingsystrarna Lisen och Emma Adbåge – som gör både serier och barnböcker med samma fräscha schwung i teckningarna. Artikeln kompletteras med originalserien »Turtels Turtelsson« av Emma Adbåge.

 8. : : Recensioner s 40–47

 9. : : Anmeldelser s 48–50

 10. : : Några tankar om serier s 51

  bob166s51

  Serieskaparen Mia Fredriksson funderar i ord och bild över
  våndan i att göra serier.

 11. : : I den bästa av världar s 52–53

  bob166s52

  Mangatecknaren Åsa Ekström berättar om hur det är att vara på seriefestivaler.

 12. : : Lars Hillersberg s 55

  bob166s55

  Tecknaren Lars Hillersberg dog i början av november och hans död blev, ovanligt nog f ör en serieskapare, en nyhet i medierna. I en text från Tidningarnas telegrambyrå (TT) som gick ut över större delen av Sverige kallades Lars Hillersberg f ör »Sveriges mest kontroversiella satirtecknare«.

 13. : : Serier i Indien s 56–63

  bob166s56

  Tänk er ett land där serier säljer i miljonupplagor, där amerikanska serier säljer mer än de gör på hemmaplan. Landet är Indien, en ung nation med 400 språk, utbredd analfabetism och fattigdom. Tack vare en växande medelklass är seriemarknaden en god affär, och 2004 kom så Indiens f örsta egna »graphic novel«!

 14. : : Gamla serier blir som nya s 64–65

  bob166s64

  Trots dagens otroligt starka serier blickas det, som tur är, ständigt bakåt f ör en möjlig återutgivning av gamla, utgångna serier. Den här gången har jag letat upp både gammalt och nytt, både brittiskt och amerikanskt.

 15. : : Russ Manning s 66–73

  bob166s66

  Russ Manning har kallats »den tredje store Tarzan-tecknaren« (efter Hal Foster och Burne Hogarth). Men även om han kanske främst är ihågkommen f ör sina lysande insatser som Tarzantecknare, hade denne tecknarbegåvning många andra strängar på sin lyra.

 16. : : Raptus s 74–75

  bob166s74

  Raptusfestivalen i Bergen, Norge, är den största seriefestivalen i Norden – med utställningar, föredrag, prisutdelningar, internationella gäster med mera. Bild & Bubbla åkte dit och rapporterar i ett stort bildreportage om vad som hände.

 17. : : Rapport från mangans hemland s 76–77

  bob166s76

  Allt fler japanska serier översätts och utkommer i väst, men vill man verkligen f örstå vad manga går ut på bör man naturligtvis åka till källan, det vill säga Japan, och själv undersöka fenomenet.

 18. : : Sport, såpa och Ännu mera sport – en titt på Ray Gottos Seriier s 78–83

  bob166s78

  Två nästan bortglömda klassiker ur den amerikanska dagspresseriens historia, gjorda av en serieskapare som älskade sport över allt annat. B&B presenterar »Ozark Ike«, »Cotton Woods« – och deras gemensamme upphovsman, tecknaren Ray Gotto.

 19. : : Avigserier s 84–86

  bob166s84

  Amatörserietidningar med allt från superhjältar till självbiografiska
  serier presenteras.

 20. : : Kalendern s 88–89

  bob166s88

  Välkomna till den f örsta upplagan av B&B:s kalendarium! Meningen är att vi här skall lista alla slags seriehändelser i främst Sverige och Norge under de kommande månaderna, tillsammans med användbara adresser.

 21. : : Webbserier – enbart på Internet s 90

  bob166s90

  En ny krönika i Bild & Bubbla hör inte direkt till vanligheterna. Av den anledningen är det extra roligt att få skriva den! Här kommer jag att ta upp olika webbplatser som kan vara av intresse för den serieintresserade. Det kan vara allt från sidor f ör samlare till tecknares egna webbdomäner eller rena faktasidor.

 22. : : Nyheter s 92–111

  bob166s92

  Serienyheter från hela världen

Bild & Bubbla

Comments are closed.