Seriefrämjandet
Bild & Bubbla nr 165 (B&B nr 2/2004)

bob165 omslagFinns att köpa i serieaffären.se

Innehållsförteckning

 1. : : En värld i förändring s 5

  bob165s5

  En bra tidning befinner sig i ständig förändring. Medarbetare kommer och går, utseende och innehåll varierar. Trots detta består ofta själva kärnan: det ursprungliga skälet till tidningen existens. Bild & Bubbla har funnits i 36 år, och har under denna tid genomgått ett stort antal förvandlingar. Ändå står tidningen fast vid sin grundläggande uppgift: att bevaka seriemediet på ett seriöst sätt. Även om du just öppnat tidningen bör du redan nu ha upptäckt att den återigen skiftat utseende. Jakob Hallin är sedan 1997 en av redaktörerna för Bild & Bubbla och bland annat ansvarig för design och layout. Under de gångna åren har han sakta men säkert förändrat tidningens utseende för att göra den mer intressant, lättläst och aptitlig. Nu är det dock dags för en fullständig uppfräschning, och Jakob har för det ändamålet tagit fram en ny design för allt från omslaget till sista sidan. Vi hoppas att du som läsare ska uppskatta den nya tidningen. Hör gärna av dig och berätta vad du tycker! När jag sedan lyfter blicken och tittar ut över serielandskapet slås jag av hur många serierelaterade evenemang som bedrivs i Norden nuförtiden. Som man kan läsa i (bland annat) nyhetssektionen, hålls det inte mindre än fyra stora seriefestivaler i Norden under de kommande månaderna. Först ut är finska Helsingfors seriefestival i september, tätt följd av Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg (som visserligen inte är en renodlad seriefestival, men som ändå samlar större delen av den svenska seriebranschen). I oktober följer så Raptus Tegneseriefestival i norska Bergen – troligen Nordens största serieevenemang. I november, slutligen, debuterar den danska uppstickaren Komiks.dk i Köpenhamn, som mönstrar ett respektingivande uppbåd internationella gäster till sin första festival. En imponerande samling mötesplatser för alla som är intresserade av serier, och samtidigt en indikation på den acceptans och den tyngd som seriemediet håller på att få i Norden. Jag hoppas att vi möts på ett eller flera av dessa evenemang!

 2. : : W.i.t.ch s 6–14

  bob165s6

  Serietidningen W.i.t.c.h. har på några år seglat upp som en otippad storsäljare – till stor del beroende på att den vänder sig till en grupp som inte är bortskämda med bra serier gjorda just för dem: unga tjejer. I denna artikel tittar vi på fenomenet »W.i.t.c.h.«, dess skapare och deras andra serier – som den nya tidningen Monster Allergy.

 3. : : Recensioner s 16–20

 4. : : Anmeldelser s 22–23

 5. : : Mix & Max s 24–29

  bob165s24

  The Fox & Crow – Mix och Max på svenska – slog igenom som tecknade filmstjärnor på fyrtiotalet. Några år senare blev de också seriefigurer, och som sådana så populära att de uppträdde i inte mindre än tre olika amerikanska serietidningar samtidigt. Vi berättar här historien om detta framgångsrika, men numera sorgligt bortglömda, komikerpar.

 6. : : Axa på film? s 30–31

  bob165s30

  En intervju med den ostoppbare idésprutan Jesper Pingo Lindström om planerna på en film med den lättklädda fantasyhjältinnan Axa. Lindström har köpt filmrättigheterna till figuren och skrivit ett filmmanus som just nu vandrar runt i Hollywood.

 7. : : Coco Moodysson s 32–34

  bob165s32

  Idebutalbumet »Coco platina titan total«, som utkom på Optimal Press för ett par år sedan, mötte läsaren en mycket annorlunda serieskapare som varvade öppenhjärtliga självbiografiska historier med poetiska bildberättelser. Coco Moodysson har inte gjort så många serier. Trots det har hon på kort tid blivit mycket uppmärksammad för sin annorlunda stil och sitt raka, avklädda berättande. I en intervju berättar hon här om sitt skapande.

 8. : : Stål-Kalle – en Italiensk superhjälte s 36–37

  bob165s36

  Stål-Kalle är milt sagt en udda fågel i Disneyseriernas ankdamm. Denna italienska serie har mer gemensamt med amerikanska superhjältar än med Barks serier.

 9. : : Love Hina s 38–41

  bob165s38

  Iden svenska tidningen Manga Mania har en serie toppat de flesta läsaromröstningarna sedan denna manga-antologi startade: Ken Akamatsus förväxlingskomedi »Love Hina«. Med en blandning av sockersöta teckningar och en vildvuxen, buskisliknande intrig har den helt tydligt vunnit de svenska läsarnas hjärtan. Vi tar en titt på denna internationellt mycket
  framgångsrika japanska serie, samt dess skapare Ken Akamatsu.

 10. : : De Stripgidsdagen för sista gången? s 42–43

  bob165s42

  Den flamländska seriefestivalen De Stripgidsdagen ligger på fallrepet. Priset De Bronzen Adhemar kommer dock att leva vidare. B&B:s utsände i den fransk-belgiska världen rapporterar.

 11. : : Amazoner och transvestiter s 44–45

  bob165s44

  I japanska serier ifrågasätts de traditionella könsrollerna ofta, och kvinnor intar en mycket mer aktiv roll och än i europeiska serier.

 12. : : Föreningsliv s 47

  W.i.t.c.h.-föredrag i Skåne, föreningspubar i Stockholm, filmkvällar i Göteborg – med mera.

 13. : : Kontact s 48–50

  bob165s48

  Debatt om bevakningen av den franska seriemarknaden och ansvarstagande i seriebranschen.

 14. : : Fredrik i gamla världen s 51

  bob165s51

  Klassiska skapare på danska – nya verk av serieskapare som Bilal, Trudeau och Derib recenseras.

 15. : : Avigserier s 52–55

  bob165s52

  Amatörserietidningar med allt från svenska superhjältar till självpornografi recenseras.

 16. : : Johan Wanloo s 56–57

  bob165s56

  Johan Wanloo är troligtvis Sveriges flitigaste serietecknare. Hans serier och illustrationer dyker upp till synes överallt. Den här kortintervjun handlar om en av hans senaste skapelser, »Roy vid rymdkommandot«, en galen rymdkomedi i sann Wanloo-anda.

 17. : : Nyheter s 58–78

  bob165s58

  Serienyheter från hela världen

 18. : : Patrik serie s 81

Bild & Bubbla

Comments are closed.