Seriefrämjandet
Bild & Bubbla nr 164 (B&B nr 1/2004)

bob164Finns att köpa i serieaffären.se

Innehållsförteckning

 1. : : Den blomstertid nu kommer s 3

  bob164s3

  Äntligen stod prästen i predikstolen. Nej, vänta nu … Äntligen kom första B&B-numret för 2004, skulle det vara. 2004 … Det får mig att tänka efter. Det är nu sju år sedan jag tog över som ordförande i Seriefrämjandet.  Det var 1997, och det såg mörkt ut för serier i Sverige. Serietidningarnas upplagesiffror pekade konstant nedåt, albumutgivningen hade nästan upphört och större delen av branschen gick och hängde med huvudet. Den tecknade serien var uträknad som massmedium. Men nu skriver vi alltså 2004 och det finns en helt annan framtidstro – på alla plan. En vitamininjektion är utan tvekan mangan, som nu verkligen inlett sitt segertåg över Sverige. I nyhetssektionen kan man läsa om hur de olika förlagen gör sitt bästa för att övertrumfa varandra med nysatsningar på japanskt material. Detta sker naturligtvis sedan japanska »Dragon Ball« sålts i mer än en miljon svenska exemplar. De japanska serier som hitintills getts ut på svenska har givetvis sina brister, men det viktiga är att de drar in och entusiasmerar en helt ny generation serieläsare. Utan nya läsare kommer vi att stå oss slätt i framtiden, och sakta men säkert bli en samling nostalgiska kufar som vurmar för en döende konstart. Men fortsätter utvecklingen såhär verkar den risken inte längre så överhängande. Även när det gäller möjligheten att som svensk serieskapare bli publicerad, börjar det ljusna. Att det funnits så få plattformar för nya svenska tecknare har länge varit ett stort problem. Om man inte tecknat i en viss stil eller i en viss genre, så har man helt enkelt inte kunnat nå ut. Det har lett till att många lovande talanger gett upp och ägnat sig åt andra saker. Nu håller det dock på att växa fram alternativ som gör det möjligt för tecknare i många olika stilar och genrer att nå ut. I förra numret rapporterade vi att GALAGO än en gång återuppstått i nytt format och med delvis annan inriktning. Vi har
  även rapporterat om hur man från de stora förlagen Egmont Kärnan och Full Stop Media deklarerat sig vara öppen för nya bidrag från svenska serieskapare. Sedan har vi den prisbelönta antologin »Allt för
  konsten« från Optimal Press, som presenterar bra alternativserier från de nordiska länderna, och i höst kommer med sin femte volym. Samtidigt har konstserietidningen CES’T BON nyss ombildats och även börjat publicera serier gjorda utanför den krets som hitintills medverkat. Serietidningen Mondo har sett dagens ljus, och kommer säkerligen att bli en kraft att räkna med framöver. Någonstans här bör man antagligen även nämna SeF:s egen, om än blygsamma, serieutgivning under titeln lANTIS. Slutligen får man inte glömma fanzinutgivningen, som verkligen blommar just nu – något som märks inte minst på det faktum att vi sedan en tid fått utvidga B&B:s Avigseriespalt från två till tre sidor för att få plats med allt nytt som kommer. Och detta samtidigt som pappersfanzinen fått sällskap av allt fler Internetkollegor. Det finns med andra ord plötsligt ett antal sätt på vilka man som svensk serieskapare kan nå ut, något som är ytterst viktigt för att vi skall få en livaktig svensk seriekultur. 2004 artar sig till ett riktigt bra år!

  Puss på er!

 2. : : Classics Illustrated s 4–11

  bob164s4

  Albert kanter hade en dröm. Han skulle starta en serietidning där varje nummer återberättade ett av litteraturens mästerverk i serieform. Resultatet blev classics illustrated – hos oss mer bekanta som illustrerade klassiker. I det här numret av b&b bjuder vi på en temasektion om fenomenet klassiker, och inleder med en artikel om dess amerikanska ursprung.

 3. : : Illustrerade klassiker s 12–21

  bob164s12

  Redan som tioåring var jag stamkund i många tobaksaffärer. Men det var inte nikotinet som lockade, utan det särskilda tidningsställ, fullproppat med illustrerade klassiker, som fanns i alla tobaksaffärer på den tiden. Albert Kanters klassikerkoncept gick nämligen på export över hela världen, och i sverige hade det ett av sina allra starkaste fästen.

 4. : : FredriK i Gamla världen s 22

  bob164s22

  Nordisk serieutgivning bevakad av Fredrik Strömberg

 5. : : Patriks Serie s 23

  bob164s23

  »Patrik Norrman svarar på frågan: Var får du dina ideer ifrån

 6. : : Chris Ware s 24–27

  bob164s24

  Den ser ut som tintin på gamlehjem, men Tegneserieromanen »Jimmy Corrigan« har gitt mange et nytt syn på hva Tegneserier kan være. serieskaperen Chris Ware har nylig utgitt en samling stumme serier i storformat, og arbeider med et nytt verk om menn med trøblete følelsesliv.

 7. : : Vår man i Prag s 28–29

  bob164s28

  Bild & Bubblas Europaspalt »Vår man i Bryssel« byter den här gången namn till »Vår man i Prag«. Det inebär inte aTt jag övergivit Belgien, utan bara att jag fick möjlighet att tillbringa augusti 2003 i Tjeckiens huvudstad, och därmed också fick möjligheten att stifta bekantskap med en seriekultur jag dittills inte vetat mycket om. Och självklart vill jag gärna dela med mig av mina erfarenheter till B&B:s läsare.

 8. : : Bosnian Flat dog s 30–33

  bob164s30

  »Det var inte alls planerat. De två serietecknarna tänkte tillsammans teckna en reseskildring i serieform. Men någonstans längs vägen slet sig berättelsen lös, och Skledars krigsdagbok, Titos mumie och de mystiska platta hundarna tog över serien. Nu, fyra år senare, är berättelsen »Bosnian flat dog« färdig.

 9. : : Rumiko Takahashi s 34–39

  bob164s34

  I Japan brukar man kalla Osamu Tezuka för »seriernas gud«, eftersom ingen annan serieskapare någonsin kommer att nå upp till hans nivå vad gäller popularitet och inflytande. Därmed finns heller ingen plats för någon gudinna jämte honom, eller ens en drottning. Den som – om det varit möjligt – hade hamnat där uppe heter Rumiko Takahashi, och har i stället kallats »seriernas prinsessa«. Hos oss har hon alldeles nyligen introducerats med de första volymerna i serien »Ranma 1/2«.

 10. : : Banzai s 40–41

  bob164s40

  Japansk serietradition bevakad

 11. : : Titta Han Flyger s 42

  bob164s42

  Julius Schwartz, legendarisk redaktör på amerikanska DC Comics, gick ur tiden den 8 februari i år, 88 år gammal. Då hade han under sextio års tid (varav drygt fyrtio som aktivt arbetande redaktör) satt sin prägel på den amerikanska serietidningen – och därmed också på stora delar av det material från DC som nått skandinaviska läsare genom åren.

 12. : : Blueberry i Norge s 44–47

  bob164s44

  Historien om mike Steve Donovan, den rebelske ex-løytnanten blueberry, er fortalt før. få Tegneserier er så hyllet og så meget omskrevet. og det er velfortjent.

 13. : : Avigserier s 48–50

  bob164s48

  Amatörserier granskas och bedöms

 14. : : På andra sidan s 52–53

  bob164s52

  Hej och välkomna till denna min senaste spalt här i Bubblan. Som vanligt ger vi oss rakt på serierna utan några vidare dröjsmål

 15. : : Recensioner s 54–59

 16. : : Anmeldelser s 60–61

 17. : : Nyheter s 62–81

Bild & Bubbla

Comments are closed.