Kartago Förlag
Jordens medelpunkt

Jordens medelpunkt omslag

Jordens Medelpunkt handlar om en resa till Island tidigt en sommar. Axel är sexton år och har egentligen inte haft någon lust att följa med på resan, med sin mamma Marie och hennes nya man Toralf. Axel och Toralf förstår inte varandra och har svårt att komma överens. Landskapet på Island och även själva staden Reykjavik, utgör en stor del av berättelsen i ”Jordens medelpunkt.”

Idén med resan är Toralfs, som närmast är besatt av Island och av allt som rör forntid och vikingar. Marie är måttligt intresserad, men djupt förälskad i Toralf. Axel tycker Toralf är fjantig. Man besöker platser som Toralf valt ut, naturen är överväldigande. Marie är en orolig mamma över Axel. Hon tycker den isländska naturen är farlig med den ständigt närvarande aktiviteten under jord, vulkanerna, geysrarna och sprickorna. På den andra dagens kväll rymmer Axel. Han försöker på egen hand ta del av partystaden Reykjavik och gör bort sig. Han räddas dock tillslut av Toralf och de båda kommer en aning närmare varandra.

Toralf har stora planer för fortsättningen. Han vill inte följa de vanliga turiststråken utan hittar en egen resväg till ett naturskönt område som han fått tips om av en pratglad amerikan som han råkat stöta på. De hamnar i en kraftig dimma och allt slutar i katastrof.

Det fjärde och sista kapitlet i boken utspelar sig hemma i Sverige igen. Man försöker förstå vad som hände på Island.

Detta är del två i en trilogi som handlar om mänskliga relationer i Skandinavien och vårt förhållande till naturen, där naturen på något sätt blir som en medspelare i det känslomässiga dramat. Den första hette ”Fiskarna i havet (2010)”och rönte mycket stor uppmärksamhet.

Ovanstående information är hämtad från förlagens beskrivning av boken.

Mer av Anneli Furmark

Comments are closed.