Kartago Förlag
Färjkarlen

Färjkarlen av Stieg Trenter omslag

Färjkarlen är en av Stieg Trenters mest spännande deckare, här tolkad i en mycket vältecknad version som närmast i stilen påminner om Tintin. Jakob Nilsson gjorde succé 2008 med ”Roparen” – även den en bearbetning av en deckare av Stieg Trenter.

Några dykare, som arbetar med bärgningen av regalskeppet Vasa, hittar en kista i Vasa som de gömmer på havets botten. Meningen är att de ska komma tillbaka senare när själva bärgningen är avslutad. En tid därefter åker en kvinna, Kerstin Ahlmark, djurgårdsfärjan där hon upptäcker att hon är helt ensam på färjan. Sedan minns hon ingenting förrän hon vaknar upp i sin säng. Förkyld med hög feber. Har hon drömt alltihop?

Innan hon gick på färjan såg hon två personer bära på en man vid Allmänna Gränd nedanför Skansen. Hon såg också en amerikansk bil parkerad i närheten. Dagen efter läser hon i tidningen om en racerförare som blivit ihjälkörd av en smitande bilist. Kerstin känner igen mannen som den hon såg bäras iväg i gränden. Bilen visar sig ägas av reklammannen Ralph Turner och Harry Friberg som blir kontaktad av kvinnan. Friberg blir därefter attackerad av två män och blir nästan dränkt på en marina ute på Djurgården. Han räddar livet med en hårsmån och får hjälp hem av en kapten Cassel på Belos som håller på att bärga Vasa. Efter en del förvecklingar går resan till Göteborg där han stämmer träff med Ralph Turner på Hotel Park Avenue. Turner dyker dock aldrig dyker upp. Istället blir Friberg jagad in i restaurangköket, där han blir nedsövd och bortförd.

Han vaknar upp bunden och inlindad i en presenning på en båt, när han blir räddad av Kerstin som allt längre in i boken blir den som löser fallet. Den spännande upplösningen sker i vattnen utanför lugnets industriområde i Stockholm (nuvarande Hammarby sjöstad).

Ovanstående information är hämtad från förlagens beskrivning av boken.

Comments are closed.