avatar
Shaman King nr 8–9

Shaman King 08 : Vägen till Taos fäste omslagShaman King 09 omslag

”Shaman King” är en populär manga som skördat stora framgångar i Japan, USA men även i Sverige. Från att ha gått i den nu nedlagda tidningen Manga Mania utkommer den numera i pocketform.

”Shaman King”handlar om utbytesstudenten Yoh Asakura som inte är som andra skolelever. Han är en shaman. Som följeslagare har han den sedan 600 år döde samurajen Amidamaru. Yohs mål är egentligen att bara ta det lugnt, men han vill även bli Shaman King; kung över shamanerna.

I dessa två delar av shonen-mangan är shamanfighten i full gång. Yoh slåss mot Tao Ren och hans kinesiska krigsherre Bason. Bägge behöver vinsten för att kunna kvalificera sig till andra omgången av shamanprövningen.

Det är lätt att förstå varför ”Shaman King” tagit världen med storm. Det är ett fantasifyllt underhållande äventyr vi läsare bjuds på. Att teckningarna dessutom är välgjorda ökar bokens sympatiska intryck. Dessvärre börjar berättelsen gå på tomgång. Så fort duellslagsmålen drar igång går handlingen i stå. Detta beroende på att duellerna blir för långa och därmed tråkiga. Utgången känns tämligen viss vilket bidrar till att det blir tråkigt och utdraget. Men så fort actionscenerna är över blir det mer underhållande. Likt många mangaserier är ”Shaman King” mest intressant då relationerna mellan karaktärerna fördjupas. Vissa oväntade vänskapsrelationer inträffar även i dessa delar. Min nyfikenhet över hur det kommer att gå i fortsättningen är kvar. Vilket man inte kan säga om alla shonen-manga-serier som finns på svenska.

Daniel Gustavsson

[Ursprungligen publicerad på Seriefrämjandets webbplats i december 2008. Återpublicerad i Bild & Bubbla på webben i mars 2013.]

Comments are closed.