avatar
Amulett bok 2: Stenväktarens förbannelse

Amulett omslag

”Amulett: Stenväktarens förbannelse” är del två i serien om Emily, som blivit utvald till stenväktare. Tillsammans med sin bror Nalvin och deras vänner letar de efter ett botemedel som ska göra deras mamma frisk. Serien utspelar sig i en fantasyvärld med inslag av steampunk, befolkad av robotar, Nosferatu-liknande alver och talande djur. Det hela blir lite som en blandning mellan Studio Ghiblis film ”Det levande slottet” och ”Usagi Yojimbo”, men tyvärr aldrig riktigt spännande. Svårigheterna blir aldrig oöverstigliga hur ondskefulla alverna än är och det råder aldrig någon tvekan om att Emily kommer att kunna behålla övertaget över amuletten, som kämpar för att ta över hennes sinne. Hela boken har ett högt tempo och det går fort att läsa, men så är det också en läsa-lätt-bok, till för att uppmuntra eget läsande bland 10-åringar. Visst är tanken fin och detta hade inte varit något problem om det inte var för att figurerna är rätt så tunna och svåra att riktigt fatta tycke för. Platta, enkelspåriga och stereotypa karaktärer helt enkelt.

Boken är tryckt på fint papper och med ordentlig bindning. Tyvärr är bilderna även de lite platta, och trots de stämningsfullt färgsatta och fantasieggande bakgrunderna lyfter inte bilderna. Detta kan bero på kontrasten mellan bakgrunderna och de som befolkar bilderna. Bakgrunderna har ett helt annat djup, många gånger konturlöst målat till vackert skuggade rum, städer och skogar med mera, medan alla personers ansikten och rörelsemönster är uttryckslösa och stela.

Det här låter kanske som en total sågning av boken, men för målgruppen, som kanske inte läst så mycket i genren, är det nog en hit. Del ett i serien vann faktiskt 1:a pris i Bokjuryns seriekategori 2011. Eftersom detta är bok två i en serie så saknar jag en liten kort resumé av bok 1. Tanken från upphovsmannen är antagligen att man ska kunna läsa varje bok fristående och det fungerar också. Man kommer snabbt in i händelserna, men en liten resumé tycker jag nog att man kan kosta på sig i alla fall. Om inte annat så för dem som inte har läst tidigare böcker och vill ha lite bakgrund till vad de läser och vill veta varför saker och ting är som de är.

Niklas Johnsson-Näslund

[Ursprungligen publicerad i Bild & Bubbla på webben 2012.]

Comments are closed.