Avdelning: Artikel

B&B 201 omslag
Ett seriemecka i Columbus, Ohio – The Ohio State University Billy Ireland

bob201s102

Cartoon Library and Museum Vår utsände p. andra sidan Atlanten, serieforskaren Martin Lund, rapporterar från systerarkivet i Columbus, Ohio.

B&B 201 omslag
Spirou – över 70 år av figurdesign

bob201s98

Seriefiguren Spirou har levt och utvecklats i händerna på ett flertal serieskapare under drygt sju decennier. Docent Jakob Dittmar tittar p. hur figuren har utvecklats.

B&B 201 omslag
Femiserier – svenska serier ur ett norskt perspektiv

bob201s24

Vi låter den norske journalisten Öyvind Holen komma till tals med sina intryck av den svenska seriekulturen, efter en reportageresa runt om i grannlandet.

BoB200omslag
Bild & Bubbla 200! – jubileum för en av världens äldsta tidskrifter och tecknade serier

BoB200s40

I och med detta nummer når Bild & Bubbla det magiska numret 200 och vi firar det med att minnas den tid som flytt och presentera en komplett omslagskavalkad.

BoB200omslag
Tradition, tradition – norska serier ur ett svenskt perspektiv

BoB200s14

Vad har Sverige och Norge gemensamt när det kommer till tecknade serier? Serieskaparen Jamil Mani försöker urskilja likheter och skillnader mellan grannländerna på den skandinaviska halvön.

BoB200omslag
Från Möllan till Lilla Berlin – intervju med Ellen Ekman

BoB200s54

Ellen Ekman har på några få år blivit en av Sveriges mest omtalade och omtyckta serieskapare med strippserien »Lilla Berlin«, som verkligen fångar vår tidsanda.

B&B-199-omslag-638x638
Jijé – den bortglömde pionjären

BoB199s30

Jijé, Joseph Gillain, är en av de stora, om inte den största influensen för hela den fransk-belgiska seriekulturen. Från 1930-talet ända in på 1970-talet var han stilbildande men är dock inte lika känd idag som många av hans lärjungar.

B&B-199-omslag-638x638
Iskall kvinnosyn – hur kvinnors död driver superhjälteserier

BoB199s94

I denna artikel undersöker författaren hur den manliga dominansen bland skapare och läsare av superhjälteserier har tagit sig uttryck i att kvinnliga figurer torteras och dödas för att manliga hjältar ska kunna utvecklas.

B&B-199-omslag-638x638
Konstarten serier – scenisk framställning i tecknade serier

BoB199s46

Hur fungerar serier, egentligen? Och vad är skillnaden mellan serier, bilderböcker och teater? Serieförfattaren och teoretikern Magnus Knutsson funderar.

B&B-199-omslag-638x638
Hundra år i samma klass – intervju med Mats Källblad

BoB199s100

Mats Källblad har haft en lång karriär i seriekonstens tjänst och är nu aktuell med den nya serieboken »100 år i samma klass«.

Den lilla Smurfan – om kvinnor i tecknade serier

Omslag till "Den Lilla Smurfan" av Peyo. Copyright 1978 S.E.P.P. & Peyo, Carlsen Comics.

Vad är det egentligen för värderingar om kvinnor och män som sprids i de gamla album- och dagspresserierna? Mattias Kvick har tittat närmare på kvinnliga stereotyper i några klassiska humorserier och gör en särskild djupdykning i ”Den lilla smurfan”, som … Läs mer …

bob198omslag
Musikens makt – »Medley« av Lisa Medin

bob198s30

Lisa Medin har oförtröttligt kämpat vidare med drömprojektet »Medley« i snart ett decennium och gått från egenpublicerade fanzin via löpande publicering i serietidning till bokutgivning på stort förlag.

bob198omslag
Vinnörden korkar upp – vad gör Ulf Jansson nu för tiden?

bob198s98

Ulf Jansson är en av Sveriges skickligaste serietecknare. Under snart 40 år har han med sin rena linje á la fransk-belgiska serier glatt svenska serieläsare. Läs om hans senaste bok, om vin.

bob198omslag
Mangaflickor och söta pojkar – könsstereotyper i manga

bob198s24

Manga, japanska tecknade serier, har liksom de västerländska serierna en hel del välanvända könsstereotyper. Serieskaparen Natalia Batista berättar om fördefinierade roller i manga.

bob198omslag
Tillbaka från graven – en titt på zombieseriens utveckling

bob198s38

Zombier, zombier, överallt syns det zombier. En exposé över denna växande genre inom seriekonsten.

Trettio år med seriefiguren Buffalo Bills väninna Blå Fågeln – från stark och rådig indiankvinna till svartsjuk sidekick

Bild 7: Blå Fågeln var i seriens barndom mer aktiv och självständig i förhållande till Buffalo Bill, som i denna bildruta där hon av någon anledning klubbat ner honom med gevärskolven. Originalteckning av Fred Meagher till dagsstripp från 7 april 1955.

Blå Fågeln är en bifigur i den klassiska serien ”Buffalo Bill”. Anders N. Nilsson har här gjort en djupdykning i hur denna seriefigur har utvecklats under åren under olika upphovsmäns pennor. Introduktion Buffalo Bill har använts som centralfigur i en … Läs mer …

bob197 omslag
Arf Geoffrey – krönikör för kungariket Thule eller Hur jag fixade happy end i Prins Valiant-serien

bob197s26

Serien Prins Valiant är en av världens äldsta äventyrsserier, och de som växte upp med dess överdådiga färgsidor i veckopressen under första halvan av 1900-talet kan ofta vittna om seriens trollbindande kraft. Artikelförfattaren Sven Lagerström var med på den tiden … Läs mer …