:
avatar
Nick Cardy död

Serietecknaren Nick Cardy, känd sin insats på amerikanska superhjälteserier som ”Teen Titans” och ”Aquaman” på 1960- och 70-talen, har avlidit den 3 november 2013 vid en ålder av 93 år.

Nick Cardy, eller Nicholas Viscardi som han egentligen hette, föddes 1920. Som en hel del andra serietecknare i sin generation började ha sin bana hos Eisner and Iger Studio. Efter militärtjänstgöring under Andra världskriget försörsjde han sig på olika illustrations- och reklamjobb innan han fick börja arbeta med dagsstipaprna ”Tarzan” och ”Casey Ruggles”. Runt 1950 började han hos DC Comics och tecknade serier som ”Tomahawk”, ”Aquaman” och ”Teen Titans”. Den sistsnämnda är nog den serie han är mest känd för. Under 1970-talet gjorde han också många omslag för DC.

På 1970-talet lämnade han seriebranschen för att arbeta som illustratör och gjorde bland annat filmaffischer.

2005 valdes Cardy in i Will Eisner Comic Book Hall of Fame.

avatar

About David Haglund

Översättare, Uppsala. Född 1974. Skribent och recensent för Bild & Bubbla sedan 1998. Skribent för webbplatsen sedan 2005, ansvarig sedan 2009. Före detta redaktör för Seriewikin. Före detta ordförande i Seriefrämjandet Stockholm.
This entry was posted in Förstasidan, Nekrologer, Nyheter, Senaste and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera