:
avatar
Fantomen-tecknaren George Olesen avliden

Fantomen-Sy Barrys söndagar 1962-1964 omslag

George Olesen avled i Palm City, Florida, den 15 oktober vid en ålder av 88 år. I 30 år tecknade han dagspressversionen av ”Fantomen” tillsammans med Sy Barry, men först under de sista tio åren av sin karriär fick han signera med eget namn.

George Olesen (1924–2013). Foto: okänd.

George Olesen (1924–2013). Foto: okänd.

George Olesen föddes 1924 i USA, men hade danskt påbrå. Efter militärtjänstgöringen studerade han illustration vid Pratt Institute. Sedan dess har han jobbat med reklam, nyheter och dagspresserier som ”Little Beaver” och ”Ozark Ike”, men hans verkliga genombrott var som assistent till Sy Barry på Lee Falks ”The Phantom”, först på söndagssidorna från 1961 och sedan på dagsstrippen från och med 1978.

Först när Sy Barry gick i pension 1994 fick George Olesen börja signera med sitt namn på Fantomen-strippen. Själv gick Olesen i pension 2005.

Han överlevs av sin Rigmor, hans hustru sedan 48 år tillbaka.

avatar

About David Haglund

Översättare, Uppsala. Född 1974. Skribent och recensent för Bild & Bubbla sedan 1998. Skribent för webbplatsen sedan 2005, ansvarig sedan 2009. Före detta redaktör för Seriewikin. Före detta ordförande i Seriefrämjandet Stockholm.
This entry was posted in Förstasidan, Nekrologer, Nyheter, Senaste, USA and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera