:
avatar
Grattis Superman, 75 år idag!

Superman-75-ar

Den 18 april 1938 debuterade världens första superhjälteserie ”Superman” av Jerry Siegel och Joe Shuster i den nya tidningen Action Comics. I Sverige är han mest känd som Stålmannen.

Att säga att Superman blivit stilbildande är en underdrift, med tanke på att hans tillblivelse var startskottet för en helt ny genre. Denna genre har blivit ryggraden i den amerikanska serieindustrin. Men själva blev inte upphovsmännen särskilt rika på sin skapelse och deras efterlevande har i många år utkämpat segslitna strider i rättegångssalarna för att återfå rättigheterna till figuren.

I sommar är det premiär för en helt ny film med Superman, men i övrigt verkar inte förlaget DC Comics göra särskilt mycket för att uppmärksamma jubiléet. De verkar mest upptagna med att få Superman att framstå som fräsch och samtida för nya läsare, och har skakat av sig gammalt bagage genom att starta om serien för något år sedan.

avatar

About David Haglund

Översättare, Uppsala. Född 1974. Skribent och recensent för Bild & Bubbla sedan 1998. Skribent för webbplatsen sedan 2005, ansvarig sedan 2009. Före detta redaktör för Seriewikin. Före detta ordförande i Seriefrämjandet Stockholm.
This entry was posted in DC, Förstasidan, Nyheter, Senaste, Superhjältar, Superman 75 år (2013) and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera