:
avatar
”Persepolis” utrensad från skolbibliotek i Chicago

I förra veckan beslöt skolstyrelsen i Chicago att Marjane Satrapis prisbelönta självbiografi ”Persepolis” skulle rensas ut från alla skolbibliotek.

Den 14 mars beordrade skolstyrelsen i Chicago att samtliga exemplar av ”Persepolis” skulle rensas ut från skolbibliotek och klassrum. Skälet som angavs var först att en bokdistributör råkat skicka med ”Persepolis” av misstag i en av sina leveranser, och att skolorna nu var tvungna att returnera boken eftersom den varken var beställd eller betald.

En lärare avslöjade dock detta som en lögn. Flera exemplar av ”Persepolis” hade köpts in flera år tidigare av en engelsklärare med hjälp av ett bidrag som man fått speciellt för detta ändamål. Nästa officiella förklaring var nu att serieboken innehöll hemska tortyrscener som var olämpliga för unga läsare. Skolstyrelsen modifierade sedan sitt uttalande till att man aldrig menat att rensa ut boken, men att den inte skulle få läsas av sjundeklassare.

Satrapi själv avfärdar både kritiken och förklaringen.

avatar

About David Haglund

Översättare, Uppsala. Född 1974. Skribent och recensent för Bild & Bubbla sedan 1998. Skribent för webbplatsen sedan 2005, ansvarig sedan 2009. Före detta redaktör för Seriewikin. Före detta ordförande i Seriefrämjandet Stockholm.
This entry was posted in Förstasidan, Nyheter, Senaste and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera