:
avatar
Vetenskapligt bevisat: Karl-Alfred hade rätt

popeye karl-alfred spenat

Ett av kännetecknen för film- och seriefiguren Karl-Alfred (Popeye  i original) var att han åt spenat för att bli stark. Nu är det vetenskapligt bevisat att man blir stark av spenat. Försök på möss visar att djuren dubblade sin styrka på bara en vecka!

Svenska forskare på Karolinska institutet har upptäckt att nitrat, som finns naturligt i grönsaker som spenat, rödbetor, fänkål, bladsallad, rädisor, isbergssallad och selleri, stimulerar muskeltillväxten. I ett försök gav forskarna möss nitrat motsvarande vad vi människor skulle få i oss om vi åt 200–300 gram spenat om dagen. På bara en vecka blev mössen dubbelt så starka som kontrollgruppen som inte fick spenat.

Till pressen säger forskaren Andrés Hernándes att Karl-Alfred var ”före sin tid”. Försök på människor står näst i tur för forskarna.

Källor:
”Det är bara att erkänna, Karl-Alfred hade rätt”, Metro 2012-06-26

Spenat ger dig större muskler, Aftonbladet Wellness 2012-06-26

avatar

About David Haglund

Översättare, Uppsala. Född 1974. Skribent och recensent för Bild & Bubbla sedan 1998. Skribent för webbplatsen sedan 2005, ansvarig sedan 2009. Före detta redaktör för Seriewikin. Före detta ordförande i Seriefrämjandet Stockholm.
This entry was posted in Förstasidan, Nyheter, Senaste, Sverige and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera