:
avatar
Uppcon läggs ner

Den ideella föreningen Uppsalakai meddelade i maj att man lägger ner UppCon, Sveriges största evenemang för östasiatisk populärkultur som manga, anime, cosplay och liknande. Årets upplaga är den tolfte i ordningen och blir nu den sista. Brist på tid och resurser anges som anledning.

UppCon började som en enkel filmvisning med 60 besökare 2002 men har på senare år vuxit till ett jätteevenemang med prognosen 4 000 besökare 2012. Den aktiva kärnan på ett tjugotal personer har med åren blivit äldre och fått allt mindre fritid för att kunna arrangera och administrera ett evenemang av den här storleken. Någon föryngring i arrangörsgruppen har inte skett, ett klassiskt problem för många svenska föreningar.

I en intervju med lokaltidningen Upsala Nya Tidning berättar man från Uppsalakais sida också att det blivit svårare att få ihop det hela ekonomiskt eftersom kommunen inte skjuter till tillräckligt med pengar. Kommunens policy är att de bara skjuter till pengar i uppstartsfasen, därefter är det meningen att evenemangen ska bära sig själva.

Det här bara ett i raden av evenemang som försvinner från Uppsala på senare år. Övriga event som Uppsala tappat är bandyfinalen på Studenternas, Reggaefestivalen och Beach volley-turneringen på Vaksala torg.

Länk:

avatar

About David Haglund

Översättare, Uppsala. Född 1974. Skribent och recensent för Bild & Bubbla sedan 1998. Skribent för webbplatsen sedan 2005, ansvarig sedan 2009. Före detta redaktör för Seriewikin. Före detta ordförande i Seriefrämjandet Stockholm.
This entry was posted in Evenemang, Festivaler, Förstasidan, Manga, Nyheter, Senaste, Sverige and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera