:
avatar
Amerikansk seriecensur går i graven

20120710-064705.jpg

DC Comics, tätt följd av Archie Comics, meddelade nyligen att man kommer plocka bort stämpeln ”Approved by the Comics Code Authority” från sina serietidningsomslag. Marvel plockade bort stämpel för flera år sedan och ersatte den med egen åldersrekommendation. Nu förefaller The Comics Code vara ett minne blott.

The Comics Code Authority var ett censurorgan som skapades av de amerikanska serieförlagen själva för att stävja kritiken mot serier under moralpaniken på 1950-talet. En rad riktlinjer drogs upp för vad som fick tryckas i en tidning som bar organets stämpel, och det var först på 1970-talet som Marvel och DC gjorde ett enstaka frånsteg för att få trycka serier som handlade om drogmissbruk. Senare års vuxenserieutgivning i USA har inte burit denna stämpel.

avatar

About David Haglund

Översättare, Uppsala. Född 1974. Skribent och recensent för Bild & Bubbla sedan 1998. Skribent för webbplatsen sedan 2005, ansvarig sedan 2009. Före detta redaktör för Seriewikin. Före detta ordförande i Seriefrämjandet Stockholm.
This entry was posted in Nyheter, Senaste, USA. Bookmark the permalink.

Kommentera