, , :
avatar
Kritik mot miljöseriekurs

Organisationen Svenska tecknare vänder sig mot Kvarnby folkhögskolas nya miljösamarbete som initierats av Malmö kommun. Eleverna ska under kursen ta fram material åt kommunen som kommunen sedan vill kunna få använda gratis. Kommunen och Kvarnbo tillbakavisar dock kritiken i Skånskan.

Under september har bland annat Skånskan uppmärksammat att Serieskolan på Kvarnby Folkhögskola i samarbete med Malmö kommun har startat en kurs där eleverna får lära sig mer om miljöarbete och att teckna serier på temat. Nu vänder sig bland annat organisationen Svenska tecknare mot att kommunen vill använda sig av det framställda materialet i olika utåtriktade miljökampanjer, eftersom eleverna inte erbjuds betalning.

Lotta Wattrang på Svenska tecknare säger till Skånskan:
– Det är inte okej, utformar man ett material som ska användas i ett professionellt sammanhang så ska man ha betalt.

Joakim Nordqvist, miljöstrateg vid Malmö stad tillbakavisar kritiken:
– Det tycker jag är feltänkt, de arbetar inte, de går en utbildning. Malmö stad gör heller inget anspråk på rättigheterna till materialet i efterhand.

Kvarnby folkhögskolas rektor håller med Nordqvist:
– De jobbar inte gratis, de går en uppdragsutbildning med högt söktryck. Det är ett pedagogiskt experiment för att ta fram miljöintresserade studenter och ett folkbildande material.

Kursen började i september och körs på distans.

avatar

About David Haglund

Översättare, Uppsala. Född 1974. Skribent och recensent för Bild & Bubbla sedan 1998. Skribent för webbplatsen sedan 2005, ansvarig sedan 2009. Före detta redaktör för Seriewikin. Före detta ordförande i Seriefrämjandet Stockholm.
This entry was posted in Nyheter, Senaste, Sverige, Utbildningar and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Kommentera